Društvo

U inostranstvu liječeno 22 djece sa malignim bolestima

U inostranstvu liječeno 22 djece sa malignim bolestima
Foto: N.N. | U inostranstvu liječeno 22 djece sa malignim bolestima

BANJALUKA - Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu je do sada finansirao liječenje u inostranstvu za 22 djece koja boluju od malignih bolesti, potvrđeno je "Nezavisnim novinama" iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS.

Kako ističu iz FZO RS, za većinu djece liječenje je trajalo u kontinuitetu, tačnije produžavano je po nekoliko puta. 

Podsjećamo da je 2018. godine s radom počeo Fond solidarnosti, koji finansira liječenje djece do 18 godina, i to onda kada se ta liječenja ne mogu sprovesti u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj i ustanovama izvan Srpske sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja RS ima potpisan ugovor.

"Trošak pojedinačnih liječenja u inostranstvu posredstvom Fonda solidarnosti kada je riječ o malignim oboljenjima iznosi i do 350.000 evra.

Inače, ukupan iznos odobrenih sredstava Fonda solidarnosti za ova dosadašnja liječenja u inostranstvu za maligna oboljenja iznosio je oko 5,5 miliona KM", naglašavaju iz FZO RS u izjavi za "Nezavisne novine".

Djeca koja boluju od malignih bolesti najčešće su liječena u Njemačkoj, Turskoj, Francuskoj i drugim zemljama. 

"Napominjemo da je od 2018. godine, kad je počeo s radom Fond solidarnosti, ukupno odobreno 508 rješenja, i to za 324 djeteta, dok su troškovi liječenja iznosili više od 16 miliona KM. Najčešći razlozi za upućivanje na liječenja su maligna oboljenja, rijetke bolesti, transplantacija, urođene ortopedske anomalije, bolesti oka, srca i druga oboljenja", napominju iz FZO RS.

Dodaju da FZO RS u potpunosti finansira liječenje osiguranika oboljelih od malignih bolesti, kako odraslih, tako i djece.

"Pacijentima oboljelim od malignih bolesti u Republici Srpskoj obezbijeđen je najsavremeniji tretman liječenja radioterapijom, zahvaljujući otvaranju Centra za radioterapiju 2010. godine u Banjaluci. Prije otvaranja ovog centra pacijente su na radioterapiju slali izvan Srpske, a na ovo liječenje su znali čekati po pola godine i duže", ističu iz FZO RS.

Osim toga, kako napominju, osigurana lica FZO RS mogu da ostvare pravo na liječenje i u ustanovama izvan RS, uključujući i djecu, sa kojima Fond ima potpisan ugovor (najčešće Srbija) onda kada njihovo liječenje nije moguće sprovesti u zdravstvenim ustanovama u RS, odnosno kada ovdašnje ustanove daju prijedlog da se liječenje obavi u nekoj od ustanova izvan Srpske. 

"I u tim slučajevima kada je potrebno liječenje u Srbiji za djecu koja boluju od malignih bolesti Fond u potpunosti finansira troškove liječenja. Dakle, bez ličnog učešća osiguranih lica", ističu iz FZO RS.

Fond je, dodaju, u ovoj godini finansirao liječenje 432 djece do 18 godina u Srbiji koja boluju od malignih bolesti. To se odnosi na liječenje, dijagnostiku, kontrole i slično. 

Jelica Predojević Samardžić, šef Odjeljenja dječje hematoonkologije Klinike za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, ističe da većinu dijagnostičkih i terapijskih procedura mogu da urade u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

"Određen broj sofisticiranijih, pa i skupljih dijagnostičkih pretraga se radi izvan RS, odnosno u inostranstvu. U većini slučajeva riječ je o sofisticiranim genetskim analizama ili izuzetno komplikovanim operativnim zahvatima. Zahvaljujući dobroj međunarodnoj saradnji i komunikaciji sa dječjim onkološkim centrima imamo mogućnost da preko Fonda solidarnosti, ali i različitih međunarodnih grantova pacijente pošaljemo tamo gdje je potrebno", rekla je za "Nezavisne novine" doktorica Jelica Predojević Samardžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije