Društvo

U katoličkoj crkvi u Semberiji mole se i pravoslavci

U katoličkoj crkvi u Semberiji mole se i pravoslavci
U katoličkoj crkvi u Semberiji mole se i pravoslavci
N.N.

BIJELJINA - Župna crkva Prečistog srca Marijina u Bijeljini, jedna od najstarijih građevina u Semberiji, sa istorijom dugom 131. godinu, uskoro će ponovo zablistati.

Rekonstrukcija crkve počela je prije dvije godine kada je obnovljen župni Dom, a nastavljena je lani u oktobru. Župna crkva Prečistog srca Marijina u Bijeljini je 2015. godine proglašena spomenikom kulture BiH, a zanimljivo je da ova građevina ne ostavlja ravnodušnim ni one koji nisu katoličke vjeroispovijesti, pa je posjećuju i pripadnici drugih vjera.

- Na poklon od Srpske pravoslavne crkve dobili smo ikonu lik Bogorodice Kazanke, jer u ovu crkvu dolaze i pravoslavni vjernici što je za nas od velikog značaja - kazao je župnik Zubak.

U prvoj fazi radova obnovljen je zvonik, a u planu je da ove godine privedu kraju rekonstrukciju krova.

- Na crkvi se počela pojavljivati vlaga što stvara velike probleme i prijeti urušavanju objekta, zato je veoma važno da što prije saniramo krov - rekao je župnik Marko Zubak.

On je istakao da crkva nema dovoljno novca za ove poslove pa će radovi morati da se izvode u etapama.

- Od Grada Bijeljina smo dobili 6.000 maraka, što smo utrošili za postavljanje satova, jer se stari nisu mogli popraviti - rekao je Zubak.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica RS obećalo je da će obezbijediti 15.000 KM, ali taj novac još nije stigao. On je istakao da ima i mnogo nepredviđenih radova.

- Dotrajala nam je konstrukcija zvona. Treba nam još najmanje oko 100.000 KM, jer je eliminisanje vlage veoma skupo i zahtjevno, kao i zamjena krova - naveo je Zubak.

Na području Bijeljine i Ugljevika trenutno ima stotinjak katolika. Oni koji su prije ratnih sukoba živjeli u Semberiji, nemaju težnju da se vrate na predratna ognjišta. Zbog malog broja vjernika, sve je manje i vjerskih obreda.

- U prošloj godini imao sam osam sahrana, jedno krštenje i svega jedno vjenčanje. Nešto veću posjetu bilježimo kada se obilježava praznik Dan mrtvih. Tada nam dolazi više ljudi koji obilaze grobove rodbine - ističe župnik.

Zubak je pohvalio međureligijsku saradnju sa ostalim vjerskim zajednicama.

Mađari

Župnik Marko Zubak kaže da je crkva Prečistog srca Marijina, izvorno bila posvećena svetom Stjepanu Ugarskom, jer su Mađari počeli njenu izgradnju.

- Nakon što je na ovim prostorima nestalo Mađara, nestala je praktično i potreba za tim svecem, a ljudima je bliža Majka Božija Bogorodica - rekao je Zubak.

(Glas Srpske)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije