SP Qatar 2022.

Društvo

U koritu Željeznice pronađena eksplozivna naprava teška oko 100 kilograma

U koritu Željeznice pronađena eksplozivna naprava teška oko 100 kilograma
Foto: Arhiva | U koritu Željeznice pronađena eksplozivna naprava teška oko 100 kilograma
Srna

ISTOČNA ILIDŽA - Prilikom uređenja korita rijeke Željeznice na području opštine Istočna Ilidža pronađena je eksplozivna naprava teška oko 100 kilograma, koja najvjerovatnije potiče iz proteklog rata, saopšteno je iz Opštinske uprave.

Opština Istočna Ilidža obavijestila je nadležne službe o pronalasku neeksplodiranog ubojitog sredstva, a izviđanjem je utvrđeno da se vjerovatno radi o ubojnom sredstvu iz proteklog rata koje je takozvana Armija BiH pravila u improvizovanim radionicama.

Dužina naprave je 170, prečnik 40 centimetara, a približna masa je oko 100 kilograma, saopšteno je iz Opštinske uprave.

"Uzimajući u obzir lokaciju na kojoj je naprava nađena i blizinu naselja potrebno je izvršiti detaljnu identifikaciju i njeno stanje, te uraditi procjenu opasnosti. Predviđeno je da se to obavi u petak, 24. juna, u 11.00 časova", navedeno je u saopštenju.

Ako se dokaže da je moguće pomjeranje naprave, neutralizacija će se obaviti isti dan uz pridržavanje bezbjednosnih i drugih procedura.

Ukoliko se utvrdi da se radi o upaljačima za koje nije dozvoljeno pomjeranje neeksplodirane eksplozivne naprave, biće izvedeno zaštitni zemljani radovi na lokaciji nakon čega će naprava biti uništena na mjestu pronalaska.

Iz opštine Istočna Ilidža obavještavaju građane da je u petak potrebno otvoriti sve zastakljene površine, a biće sprovedeno i privremeno udaljavanje stanovništva u poluprečniku 300 metara od pronađene naprave.

Biće uspostavljena zabrana kretanja u poluprečniku od 500 metara, a građani koji žive u krugu od 1.000 metara biće obaviješteni o aktivnostima na uništavanju ove naprave.

Opština Istočna Ilidža će, zajedno sa Republičkom upravom civilne zaštite, Policijskom stanicom i Hitnom pomoći vršiti nadzor nad sprovođenjem ove aktivnosti i vršiti obezbjeđivanje mjesta događaja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije