Društvo

U malim opštinama sa skromnom kasom i sanacija puta krupna investicija

U malim opštinama sa skromnom kasom i sanacija puta krupna investicija
Foto: N.N. | U malim opštinama sa skromnom kasom i sanacija puta krupna investicija

ISTOČNI DRVAR, JEZERO - Male i nerazvijene opštine u Republici Srpskoj i iduće godine imaće skromne budžete, ali će, kako kažu nadležni, pokušati da saniraju bar puteve i riješe određena dugovanja.

Božo Sjeran, načelnik Istočnog Mostara (244 stanovnika), kaže da će i ovaj budžet biti isti kao prethodni, oko 300.000 KM.

"Radićemo na dva projekta vezana za puteve, jedan se odnosi na dionicu prema Nevesinju, a drugi prema Mostaru. Takođe, izdvojićemo sredstva za podsticaje poljoprivrednike, za rasvjetu, uređivaćemo izvorišta vode", nabraja prioritete Sjeran.

Prema riječima Mile Petković, načelnice opštine Novo Goražde, koje broji 2.915 stanovnika, u toku je planiranje budžeta za narednu godinu, koji će biti manji od prethodnog.

"Budžet za narednu godinu trebalo bi da iznosi oko 1,9 miliona KM", kaže Petkovićeva.

U toku ove godine imali su manje prihoda u odnosu na ranije godine, na šta je, kako navodi Petkovićeva, uticala nepovoljna hidrometeorološka situacija. I dok lani nisu ni planirali investicije, ove godine učinjen je napredak, dobili su 50.000 KM namijenjenih za projekte s učešćem ove opštine.

"Nama je trenutno najpotrebnije da saniramo dugovanja koja imamo iz prethodnog perioda i sve je usmjereno u tom pravcu. Za te namjene planirane su 404.000 maraka", kaže Petkovićeva.

Ona je dodala da moraju misliti i na narod koji živi ovdje.

"U tom smislu radićemo na više lokalnih puteva, koji su u katastrofalnom stanju", ističe Petkovićeva.

Milka Ivanković, načelnica opštine Istočni Drvar, koji prema popisu iz 2013. godine broji svega 66 stanovnika, kaže da je ova opština prilično stabilna i da nemaju kreditna zaduženja, a ni duga prema dobavljačima.

"Prethodni budžet je iznosio oko 810.000 KM, a ovaj će biti malo povećan, s tim da od prethodne godine imamo neutrošena sredstva koja smo planirali za investiciona ulaganja", priča Ivankovićeva za "Nezavisne".

Ona  je dodala da će budžet za 2018. godinu, koji trenutno sklapaju, iznositi između 850.000 i 900.000 KM.

Navodi da je šumarstvo osnovna djelatnost žitelja u ovoj opštini, te da bi od velikog značaja bila realizacija projekta izgradnje naučnonastavne baze Šumarskog fakulteta Banjaluka, gdje bi se održavale konferencije, seminari, obuke za studente šumarstva, za šta su oni već uradili pripremne radove.

"U dalje aktivnosti se ne upuštamo bez podrške nadležnih", rekla je Ivankovićeva.

Snežana Ružičić, načelnik opštine Jezero, kaže da će imati oko 670.000 KM budžeta iduće godine, s tim da imaju i infrastrukturne projekte koji će se realizovati na prostoru Jezera (1.039 stanovnika).

"Najvažnije je da radimo na prilivu budžeta kroz proizvodnju ribe i eksploataciju rudnika mermera, a krenuli smo i u proces utvrđivanja prava na vodne naknade, što bi značajno promijenilo sliku budžeta", pojašnjava Ružičićeva.

Ona je  istakla da je dolaskom na čelo ove opštine zatekla minus u budžetu i da je u toku realizacija podizanja kredita za zatvaranje starog duga.

Navodi da su u toku i aplikacije na više projekata, prije svega infrastrukturnih, radiće se na usklađivanju plata zaposlenih, odborničkih naknada, a kao najbitnije ističe podizanje standarda građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije