Društvo

U paklu nasilja i dvogodišnja djeca

U paklu nasilja i dvogodišnja djeca
Foto: N.N. | U paklu nasilja i dvogodišnja djeca

BANJALUKA, SARAJEVO - I dvogodišnja djeca u BiH žrtve su porodičnog nasilja, proističe iz podataka kojima raspolaže policija.

Naime, Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH sačinila je specijalni izvještaj "Zabrana fizičkog kažnjavanja djeteta u Bosni i Hercegovini", u kojem su dokumentovani brojni slučajevi torture kojoj su bili izloženi mališani.

U postupku istraživanja upućen je akt kantonalnim MUP-ovima te MUP-u RS i Policiji Brčko distrikta, od kojih su ombudsmani tražili da dostave informacije o tome da li je od 1. jula 2017. do istog mjeseca 2019. godine bilo prijavljenih slučajeva fizičkog kažnjavanja djece koje su počinile odrasle osobe.

Na taj akt, u odgovoru iz MUP-a Kantona Sarajevo odgovorili su da je na području KS evidentiran 21 slučaj nasilja u porodici, gdje su djeca bila žrtve ostalih. Od toga dvije žrtve bile su maloljetnici rođeni 2017, a šest ih je rođeno 2016. godine.

Policija Brčko distrikta odgovorila je da su evidentirali dvije prijave fizičkog kažnjavanja djece od strane odrasle osobe.

"U oba slučaja prijavu fizičkog kažnjavanja djece od strane odrasle osobe podnijele su majke djece uzrasta od 17, 14, 12 i pet godina. Nakon sprovedene istrage Policija Brčko distrikta Tužilaštvu Brčko distrikta podnijela je dva izvještaja protiv dva lica osumnjičena za nasilje u porodici", odgovorili su iz Policije Brčko distrikta.

U odgovoru MUP-a Kantona 10 navedeno je da imaju prijavljena četiri slučaja fizičkog zlostavljanja djece od strane odraslih osoba. Na primjer, muškarac je prijavio da njegovu trogodišnju kćerkicu zlostavlja njena majka, a taj slučaj je procesuiran. U odvojenom slučaju prijavljen je i jedan muškarac da je nasilan prema kćerima koje imaju 13 i 15 godina.

Iz MUP-a USK odgovorili su da je od 1. jula 2017. do 1. jula 2019. godine evidentirano 12 slučajeva fizičkog zlostavljanja djece od strane odraslih osoba. Radi se o uzrastu djece od dvije do 17 godina.

I MUP ZDK evidentirao je brojne slučajeve nasilja prema djeci, a kao primjer izdvaja se slučaj koji je zabilježila Policijska stanica Maglaj, kojoj je zlostavljano dijete prijavilo očuha. Sud je potom nasilniku zabranio približavanje žrtvi.

MUP RS u spomenutom periodu evidentirao je 55 slučajeva fizičkog kažnjavanja 56 djece od strane odraslih lica, od čega je 30 mališana mlađe od 14 godina.

"Na osnovu zaprimljenih odgovora može se zaključiti da policajci postupaju u skladu sa zakonom u odnosu na prijave za fizičko kažnjavanje djece koje su počinile odrasle osobe i da su u većini slučajeva podnijeli izvještaje nadležnim tužilaštvima", naveli su iz Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH.

Dragica Radović, ombudsman za djecu Republike Srpske, ističe da su u 2018. godini postupali ukupno u 137 predmeta koji se odnose na nasilje nad djecom.

"Analiza predmeta kod ombudsmana za djecu pokazuje da se često u praksi nasilje nad djecom ne prepoznaje na vrijeme i u pravom obliku i da još i danas imamo slučajeve izostanka pravovremene i odgovarajuće reakcije svih subjekata koji učestvuju u vaspitanju i zaštiti djece", rekla je Radovićeva za "Nezavisne".

Ona ocjenjuje da su u Srpskoj učinjeni značajni pomaci u sferi usklađivanja zakona sa osnovnim principima Konvencije UN-a.

"Ali i dalje je neophodna nadogradnja sistema zaštite djece od nasilja, a prije svega prevencija, kao i jačanje odgovornosti odgovornih lica u nadležnim subjektima zaštite te jačanje saradnje svih subjekata zaštite, edukacija porodice, djece, stručnih radnika, prije svega na prepoznavanju situacija koje ukazuju na to da je dijete potencijalna žrtva nekog oblika nasilja", navela je Radovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije