Društvo

Pratite nas na Google news

U pakovanjima sve manje hrane

U pakovanjima sve manje hrane
U pakovanjima sve manje hrane
R. Kasagić

BANJALUKA - Na domaćem tržištu sve više je proizvoda u sve manjim pakovanjima, premda im cijene ostaju nepromijenjene, ističu u Pokretu potrošača.

Naglašavaju da na taj način proizvođači neprimjetno poskupljuju proizvode i oštećuju potrošače.

"Umjesto povećanja cijena, smanjuju gramažu proizvoda, pa zapravo, na indirektan način, povećavaju cijene proizvoda", ističe Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača Republike Srpske.

Petrović upozorava da je ovaj skriven potez direktan atak na potrošačku korpu.

"Potrošači uzimaju namirnice koje su navikli da kupuju i ne gledaju da je gramaža promijenjena", dodaje Petrović.

Veliki broj potrošača smatra da ih proizvođači obmanjuju tako što smanjuju količinu proizvoda u pakovanju, ali ne i cijenu. Na težini su izgubili gotovo svi proizvodi.

"Ovo je jedan od pokušaja trgovaca da više zarade upravo tako što će sve uraditi po zakonu, a opet, sa druge strane, ponuditi manju količinu određenog proizvoda", kaže Zvjezdana S. iz Banjaluke, koja redovno obavlja sedmičnu kupovinu namirnica za porodicu.

Danas ima manje supe u kesici, jogurta u čašici, pa čipsa u pakovanju nego što je to bilo ranije. Čokolade su se smanjile, sa standardnih 100 na 90 ili 80 grama.

Težina hljeba se mijenja, od 400, 500, 600 grama  pa do kilograma, a pavlaka umjesto kilogram teži 800 ili 900 grama u zavisnosti od marke.

U Područnoj privrednoj komori Banjaluka kažu da su slične pojave zabilježene ne samo na tržištu Bosne i Hercegovine, nego i na tržištima u regionu, i u mnogo razvijenijim i uređenijim tržištima zapadne Evrope.

"S jedne strane, razlog može biti u pritisku na trgovce da ne mijenjaju postojeće cijene proizvoda usljed rasta cijena drugih proizvoda, pa se dešava da neki proizvođači ili trgovci mijenjaju gramažu proizvoda na koje su kupci navikli", objašnjava Zoran Berak, sekretar Savjeta za trgovinu pri Područnoj privrednoj komori.

Berak dodaje da, sa druge strane, razlog za trend manjih pakovanja prehrambenih artikala može biti i način potrošnje u domaćinstvima u urbanim sredinama.

"Mlađa populacija sve više jede van kuće. Potrošači danas žele kupiti više manjih pakovanja kako bi kupovali i trošili više raznovrsnih proizvoda iste kategorije i to proizvođači i trgovci moraju uvažavati i uvažavaju", ističe Berak.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije