Društvo

Pratite nas na Google news

U petak podjela brošura u okviru akcije "Vaše je pravo da znate"

U petak podjela brošura u okviru akcije "Vaše je pravo da znate"
Foto: N.N. | U petak podjela brošura u okviru akcije "Vaše je pravo da znate"
Blaženka Cuca

BANJALUKA - Volonterke Fondacije "Za život" u petak će na Trgu Krajine u Banjaluci dijeliti sugrađankama tematsku brošuru u okviru akcije "Vaše je pravo da znate".

"Brošura sadrži informacije iz oblasti prava, medicine i psihologije, koje su važne za svaku ženu da ih zna kada donosi odluke o svom reproduktivnom zdravlju. Pored ovih osnovnih informacija svi zainteresovani će putem kontakata navedenih na brošuri, potpuno anonimno, moći da se informišu o svemu što ih zanima te će imati priliku da razgovaraju sa vodećim stručnjacima iz ove oblasti", saopšteno je juče iz ove fondacije.

Navode da je cilj akcije da doprinese većem stepenu zaštite reproduktivnih prava, a time i očuvanju zdravlja sugrađanki.

"Razlog za njeno pokretanje jeste podizanje svijesti o prilično nepreciznoj regulativi u oblasti informisanog pristanka usljed koje je moguće da ženama ne budu adekvatno predstavljeni svi zdravstveni rizici koji su povezani sa prekidom trudnoće kao ni svi zdravstveni, psihološki i socijalni benefiti koje žena uživa nakon rođenja djeteta. Mi u Fondaciji smatramo da žena kada donosi odluku mora raspolagati svim informacijama o svom zdravlju, jer jedino tako može da odlučuje slobodno", dodaju iz Fondacije, koja je osnovana u Banjaluci 2018. godine sa ciljem podizanja svijesti o ljepoti, svrsi i dostojanstvu ljudskog života i porodice kao osnovne ćelije društva.

Kažu da su se odlučili da svoju prvu širu javnu akciju sprovedu baš u Banjaluci i sa ponosom ističu da je simbol ove prve ovakve aktivnosti endemični i veoma simbolični cvijet natalijina ramonda, cvijet koji nazivaju i balkanski feniks.

"Ovaj cvijet predstavlja pobjedu života, ponovno rođenje nakon uništenja i kao takav odslikava naše opredjeljenje 'Za život', ali i centralnu ulogu žena i majčinstva", dodaju iz Fondacije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije