Društvo

U planu veće plate za policiju u USK

U planu veće plate za policiju u USK
Foto: N.N. | U planu veće plate za policiju u USK

BIHAĆ - Ministarstvo unutrašnjih poslova USK će u ovoj godini uložiti značajna sredstva u opremanje policije i nabavku neophodnih sredstava za rad, a planira se i povećanje plata za sve policijske službenike.

"Pripadnici policije su to zaslužili u protekloj godini ako uzmemo u obzir migrantsku krizu i sve ono s čime se policija susretala u svome radu. Ovom prilikom zahvaljujem Sindikatu policije koji nam je dao podršku u radu bez postizanja bilo kakvog pisanog sporazuma", kazao je ministar unutrašnjih poslova USK-a Nermin Kljajić.

Prema njegovim riječima, u toku ove godine planirana je izgradnja tri nove policijske zgrade.

"Krenućemo s izgradnjom policijske stanice u Bužimu, rješavamo imovinsko-pravne odnose za novu zgradu policije u Velikoj Kladuši i Bosanskom Petrovcu. Time ćemo zaokružiti obnovu svih zgrada u kojima je smještena policija i stvoriti mnogo bolje uslove za rad", rekao je Kljajić.

On je zahvalio Vladi Kantona Sarajevo koja im je donirala 10.000 maraka koje su uložene u opremu,  Vladi FBiH na 1,5 miliona maraka koje će biti utrošene za kupovinu naoružanja, te Ministarstvu sigurnosti BiH koje je dalo 500.000 eura kojima je kupljeno 20 novih vozila.

Naglasio je kako su izmirili obaveze u iznosu od 1,3 miliona maraka prema budžetskim korisnicima, kao i pet miliona maraka ranijih dugovanja prema dobavljačima.

 "Nastavljamo raditi na poboljšanju sigurnosti građana. Uradit ćemo video-nadzor naših gradova kako bismo pratili kretanje kriminalnih osoba. Zakon o oružju je na listi prioriteta i Evropske unije. Završili smo ga, dobili smo pozitivno mišljenje Evropske komisije i naći će se u skupštinskoj proceduri. Naš model će poslužiti kao primjer drugim kantonima", kazao je Kljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije