Društvo

U poplavama oštećeni brojni sportski objekti u RS

U poplavama oštećeni brojni sportski objekti u RS
U poplavama oštećeni brojni sportski objekti u RS

Šteta na sportskim objektima, koja je nastala nakon katastrofalnih poplava, je ogromna, a Ministarsvo porodice, omladine i sporta u Vladi RS prikuplja podatke o šteti.

U Teniskom klubu Doboj istakli su da je samo kod njih načinjena šteta od oko 400.000 KM. Među oštećenim objektima su Gradska sportska dvorana u Doboju, poligon sportskih igara u Doboju, stadion Fudbalskog kluba Radnik u Bijeljini, u sklopu kojeg treniraju članovi Bokserskog kluba Radnik i Džudo kluba Panteri, tereni mnogih manjih fudbalskih klubova u Bijeljini (Amajlije, Popovi, Batković, Brodac, Balatun, Bijelovi, Velino Selo…) i FK Krupa. U Banjaluci su oštećene prostorije Kajak-kanu kluba Vrbas, Kajak-kanu i rafting saveza Republike Srpske, Rafting kluba Kanjon i - i rafting staza u kanjonu Tijesno, oštećenja su pretrpjeli i stadioni FK Drina u Zvorniku, FK Sloga u Trnu, FK Borac u Šamcu i FK Sloboda u Novom Gradu, sportska dvorana Čelinac, sportska dvorana Derventa i teniski tereni TK Sloboda u Novom Gradu.

"Ovo su samo pojedini zatvoreni sportski objekti i otvoreni tereni, koji su pretrpjeli štetu. Spisak nije konačan. Nastala materijalna šteta će biti poznata kada bude izvršen popis svih poplavljenih sportskih objekata u Republici Srpskoj, a zatim izvrši procjena štete. Sigurno je da će za nadoknadu štete biti potrebna značajna izdvajanja i da se finansijskoj konstrukciji za adaptaciju i sanaciju sportskih objekata mora pristupiti odgovorno i sistematično", rekao je Goran Raca, pomoćnik ministra za sport.

Vlada Republike Srpske je imenovala Komisiju za procjenu štete na poplavljenim područjima u Republici Srpskoj, u čijem sastavu se nalazi i predstavnik Ministarstva porodice, omladine i sporta. Zadatak Komisije je da koordinira rad komisija za procjenu štete u lokalnim zajednicama te da nakon izvršene procjene štete podnese zbirni izvještaj o procjeni štete Vladi RS. Budući da komisije lokalnih zajednica još  rade na prikupljanju podataka o oštećenim objektima, Ministarstvo će u kontinuitetu i u saradnji sa lokalnim zajednicama formirati zvaničnu bazu podataka.

Na pitanje da li će i na koji način Ministarstvo pomoći u renoviranju objekata i koliko ima novca na raspolaganju za te svrhe, Raca je odgovorio:

"Ministarstvo porodice, omladine i sporta će svakako, u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima, učestvovati u sanaciji, rekonstrukciji i adaptaciji sportskih objekata. Trenutno, na toj poziciji nemamo dovoljno sredstava za rekonstrukciju poplavljenih objekata."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije