Društvo

U samostanu molitva, a na trpezi keške, sarma i kolači

U samostanu molitva, a na trpezi keške, sarma i kolači
Foto: Ustupljena fotografija | U samostanu molitva, a na trpezi keške, sarma, kolači

DOBOJ - Božićni koncert u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" bio je prilika da žitelje Doboja katoličke vjere pitamo kako se pripremaju za predstojeći praznik.

U samostanu Svete male Terezije već su počeli s izradom sitnih kolača, a na prazničnoj trpezi naći će se najprije keške, a zatim sarma, pečenje, francuska salata...

"Inače se pripremamo molitvom, imamo devetnicu, molimo se malom Isusu jer smo mi služavke malog Isusa i onda se pripremamo više duhovno i tako bake uvedemo u tu molitvu", priča sestra Svjetlana Leko, predstojnica samostana, te dodaje da u ovom objektu pružaju smještaj i njegu za pet žena starije životne dobi.

"To je kao obiteljski smještaj i eto nas smo tri sestre s njima. Imamo dvije bake iz Doboja, i imamo iz Žepča, Vareša... I njima je teško ovako kada Božić dolazi da su daleko od svojih, ali ipak mi im toliko dajemo ljubavi da ne osjete toliku bol i da su daleko od svojih", kazala je sestra Svjetlana.

Božić je prilika da se porodica okupi na jednom mjestu, a na naše pitanje da li je u današnje vrijeme teško mlade naraštaje animirati da osjete duh praznika na način na koji su to starije generacije radile, Tanja Zovko odgovara: "Što se tiče Doboja, nas i našeg HKD 'Napredak', teško je zato što nemamo omladine. Nije velika ni posjećenost crkve jer ipak je crkva institucija koja doprinosi da se osjeti ta čar Božića, duh Božića. Što se tiče Doboja, ovdje je vrlo malo omladine, skoro da i nema, tako da mi to jednostavno ne možemo ni dočarati, vjerujte. Ovo je jedan mali dio koji mi možemo da upriličimo našim građanima da osjete duh Božića".

Na koncertu su nastupile članice Vokalnog ansambla "Bosanke" iz Lukavca pod dirigentskom palicom Jasminke Glinac, te Marko Plavčić na harmonici.

"Imali smo potporu grada i Federalnog ministarstva za izbjegle i raseljene osobe, oni su omogućili da ovaj koncert bude upriličen i da se organizira na ovaj način", navela je Ljubica Berlanda, sekretar HKD "Napredak" Doboj, te dodala da i u njenom domu teku pripreme za Badnjak, ponoćku i Božić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije