Društvo

U selu Sasina pronađene 73 mine

U selu Sasina pronađene 73 mine
Foto: N.N. | U selu Sasina pronađene 73 mine

SANSKI MOST - Na području sela Sasina, nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, ovih dana je uspješno okončana prva faza deminiranja u okviru koje je od zaostalih mina očišćeno oko dva kvadratna kilometra zemljišne površine.

Prema riječima načelnika Civilne zaštite Saida Ramića, tom prilikom su na ovom prostoru pronađene 73 protivpješadijske mine, kao i dva neeksplodirana minsko-eksplozivna sredstva.

"Okončana je prva faza deminiranja, a predviđeno je da se ovaj proces nastavi u proljeće iduće godine kada će njime biti obuhvaćena približno ista zemljišna površina za koju se sumnja da krije zaostale mine", istakao je Ramić.

On je dodao kako su tokom tri protekla mjeseca, koliko je trajalo deminiranje, imali dobru saradnju s mještanima, te da u tom periodu nije zabilježen niti jedan incident.

 Inače, radi se o projektu koji sprovodi nevladina organizacija "Norveška narodna pomoć", koja djeluje na području Bosne i Hercegovine, a finansiran je sredstvima vlada Njemačke i pomenute skandinavske zemlje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije