Društvo

U srijedu vjetar pali alarme u BiH, udari i do 80 km/h

U srijedu vjetar pali alarme u BiH, udari i do 80 km/h
Foto: N.N. | U srijedu vjetar pali alarme u BiH, udari i do 80 km/h

BANJALUKA - Narandžasti meteoalarm biće upaljen prekosutra, jer se očekuje da će veći dio BiH pogoditi jak vjetar brzine od 55 do 80 km/h, te je moguće da se ponovi situacija koja je nedavno zadesila BiH, potvrdio je Damir Šantić, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

"Jak jugo pogodiće veliki dio BiH, pošteđeni će biti samo sjever i sjeveroistok zemlje, s tim da će ovaj put biti pogođeni uglavnom viši predjeli, a ne kotline", rekao je  Šantić za "Nezavisne".

Milica Đorđević, meteorolog Republičkog meteorološkog zavoda, kazala je da će jugo početi da duva već danas, ali će biti slabiji.

"U srijedu će vjetar postati jak, a u srijedu popodne i u noći na četvrtak duvaće jak do olujni jugo brzine od 40 do 60 km/h", upozorila je Đorđevićeva.

Prema njenim riječima, najjači vjetar ponovo će zahvatiti Krajinu i kompletan region od Banjaluke ka zapadu, gdje se, kako kaže, očekuju udari vjetra do 80 km/h.

Istakla je da se olujni udari vjetra očekuju i u brdsko-planinskim predjelima, te da bi mogli zahvatiti i visoku Hercegovinu.

Dodala je da je ovo vjetar koji može da nanese štetu, te da će, kada je riječ o RS, zahvatiti širu regiju Banjaluke i cijelu Krajinu, a u FBiH regiju oko Bihaća i Livno.

"Vjetar će se u četvrtak sredinom dana polako smirivati, nakon čega slijedi zahlađenje", kazala je Đorđevićeva.

Podsjetila je da je u Banjaluci 11. i 12. decembra duvao olujni vjetar brzine 117 km/h, duvao je dva i po dana, te da je u intervalima od oko sedam sati duvao bez prestanka. Nanesena je šteta na mnogim objektima.

Majda Kovač, portparol Federalne uprave civilne zaštite, kazala je da Uprava daje upute i preporuke građanima.

"Najvažnije je da građani paze da ne izlaze vani, ukoliko nemaju prijeku potrebu, a ako izađu, da se drže savjeta i preporuka koje dajemo u takvim uslovima", istakla je Kovačeva.

Željko Stojanović, portparol Republičke uprave civilne zaštite, kazao je da je olujni jugo nepogoda koja se ne može prevenirati, ali ono što se može uraditi jeste pažljivo isplanirati boravak na otvorenom.

Istakao je da Uprava izdaje upozorenje i nadležnim institucijama kako bi preduzele sve iz svojih nadležnosti kako bi eventualna šteta koju bi vjetar mogao nanijeti bila što manja.

Korisni savjeti:

- Zaklon treba potražiti u čvrstim, zatvorenim objektima ili tik uz njih.

- Ne bi trebalo da se krećete blizu saobraćajnica i šina i izbjegavajte kretanje na uzvisinama kao što su krov, zid, merdevine i slično.

- Potrebno je obratiti pažnju na leteće ili padajuće elemente, ne prolaziti ispod električnih kablova, te paziti na visoka vozila oko sebe kao što su kamioni, kombiji, vozila s prikolicama.

- Ako ste vozač,  usporiti vožnju i volan držati objema rukama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije