Društvo

U statistici i žene nasilnici: Punica tukla zeta, kćerke očeve i majke sinove

U statistici i žene nasilnici: Punica tukla zeta, kćerke očeve i majke sinove
Foto: Ilustracija/Velibor Tripić | U statistici i žene nasilnici: Punica tukla zeta, kćerke očeve i majke sinove

BANJALUKA - Za prvih osam mjeseci tekuće godine prijavljeno je 657 slučajeva porodičnog nasilja, a od toga u 41 slučaju žene su izvršile nasilje nad muškarcima, potvrđeno je za "Nezavisne novine" iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

"U periodu januar - avgust 2022. godine prijavljeno je 657 slučajeva nasilja unutar porodice koja je počinilo ukupno 675 lica. Policijski službenici su postupali po prijavama i utvrdili da su počinjena 543 krivična djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, a za ostale slučajeve su podneseni izvještaji o počinjenom nasilju u skladu sa Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici u RS", navode iz MUP-a.

Kako ističu u MUP-u, različiti su slučajevi u kojima je bilo nasilja nad muškarcima.

"Imamo nasilje u bračnim zajednicama, odnosno u 16 slučajeva je supruga izvršila nasilje nad mužem", navode iz MUP-a.

Da je bilo nasilja između bivših partnera, potvrđuje i podatak da je u 12 slučajeva bivša partnerka izvršila nasilje nad bivšim partnerom.

"Kada govorimo o vanbračnoj zajednici, u pet slučajeva je vanbračna partnerka izvršila nasilje nad vanbračnim partnerom", navode iz MUP-a.

Kako navode, u tri slučaja nasilje je izvršila kćerka nad ocem, a takođe su bila i tri slučaja gdje je majka izvršila nasilje nad sinom.

"U jednoj slučaju zabilježeno je nasilje punice nad zetom", navode iz MUP-a, dodajući da je najčešći oblik nasilja u svim slučajevima bilo psihičko i fizičko nasilje.

Aleksandar Milić, psiholog, rekao je za "Nezavisne novine" da je svaki vid nasilja u osnovi poremećaj ličnosti.

"Kada govorimo o devijantnom ponašanju bilo kog uzrasta računamo da je više nasilja muškaraca nad ženama, prema nekom omjeru on je 4:1. U ovom slučaju vidimo taj omjer, odnosno imao 675 slučajeva nasilja, a 41 je od strane žena", rekao je Milić.

Kako kaže, osobe koje vrše nasilje su sklone nedostatku uvida u to što čine, ali i nedostatku empatije bilo da se radi o ženama ili o muškarcima.

"Vidimo da imamo razne oblike nasilja od strane žena, ali najviše takvih slučajeva je u bračnoj zajednici, jer je tu dosta veći pritisak, ali vjerujem da je povećan broj i verbalnog nasilja", rekao je Milić.

Prema njegovim riječima, osobe koje vrše nasilje ne prihvataju da je to ogroman problem.

"Sve to ukupno je povezano s psihičkim nasiljem. To su osobe koje ne mogu da shvate svoj problem, ne prihvataju ljekarsku pomoć, te kod njih samo vrijedi određeni vid prinude", kazao je Milić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije