Društvo

Svečana akademija povodom 43 godine rada Univerziteta u Banjaluci

Svečana akademija povodom 43 godine rada Univerziteta u Banjaluci
Foto: N.N. | U toku svečana akademija povodom 43 godine rada Univerziteta u Banjaluci

BANJALUKA - U Narodnom pozorištu RS u toku je svečana akademija povodom 43 godine rada Univerziteta u Banjaluci.

Na akademiji među brojnim licčnostima iz kulturnog i političkog života prisustvuju i Milorad Dodik, predsjednik RS-a, Milenko Savanović, ministar rada i boračcko invalidske zaštite RS.

Radoslav Gajanin, rektor banjalučkog Univerziteta, rekao je da cine sve kako bi unaprijedili rad samog univerziteta.

"U proteklom periodu smo radili na poboljšanju studentskog standarda zatim na većem učešću saradnika i nastavnika Univerziteta u Banjaluci u projektnim aktivnostima, prije svega onima koje su finansirane iz međunarodnih fondova", rekao je Gajanin koji ističe da je Univerzitet činio sve da poboljsa zakonski okvir, odnosno pravila studiranja na prvom, drugom i trećem ciklusu studija.

On kaže da je Univerzitet u Banjaluci unaprijedio međunarodnu saradnju i broj studenata, nastavnika i saradnika koji učestvuju u razmjeni je u permanentnom porastu, te da rade na poboljsanju studentskog standarda.

Univerzitet u Banjaluci osnovan je sedmog novembra 1975. godine, vodeća je visokoškolska obrazovna institucija u RS i danas ima 17 fakulteta.

Na banjalučkom univerzitetu je od njegovog osnivanja do danas diplomiralo vise od 30.000 studenata.

 Na najnovijoj "Vebometriks" rang-listi zauzima drugo mjesto od univerziteta u BiH, odmah nakon sarajevskog, dok je u RS na prvom mjestu kada je riječ o naučnim i projektnim aktivnostima.

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da je za Banjaluku i naš narod veoma vazna činjenica da ovaj grad ima svoj Univerzitet.

"Naša javna politika jeste da podižemo javne Univerzitete u Banjaluci i Istočnom Sarajevu. Moramo da uložimo jos dosta napora, materijalnih sredstava da ojačamo kapacitete javnih u univerziteta", rekao je Dodik. On je naglasio da je Univerzitet ostavio neizbrisivi pečat u razvoju RS i da su mnogi studenti UNBL danas na važnim mjestima i rukovode društvom, donose važne odluke te istakao da će tako biti i u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije