Društvo

UIO - Odluka o raspodjeli 28 miliona KM od putarina

UIO - Odluka o raspodjeli 28 miliona KM od putarina
UIO - Odluka o raspodjeli 28 miliona KM od putarina
Srna

SARAJEVO - Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je danas odluku o privremenoj raspodjeli prihoda od putarina za auto-puteve prikupljenih na jedinstvenom podračunu u iznosu od oko 28 miliona KM.

Sredstva će biti raspoređena u skladu sa važećim propisima, te će Federaciji BiH /FBiH/ biti doznačeno 59 odsto, odnosno oko 16,5 miliona KM, Republici Srpskoj 39 odsto, odnosno oko 11 miliona KM, i Brčko distriktu dva odsto ili 559.670 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

Ovom odlukom privremeno se raspoređuju sredstva od 10 odsto ukupno ostvarenih prihoda od putarina za auto-puteve zaključno sa stanjem na dan 17. maj, a sve u skladu sa važećem podzakonskom aktu iz 2009. godine koji propisuje privremenu raspodjelu sredstava.

Na današnjoj sjednici usvojena je i odluka o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa za period april-juli.

Prema ovoj odluci, koja se zasniva na krajnjoj potrošnji iskazanoj u prijavama PDV-a, FBiH pripašće 64,26 odsto sredstava, a Republici Srpskoj 32,19 odsto od prikupljenih prihoda, dok Brčko distriktu po fiksnom koeficijenti pripada 3,55 odsto.

Kao što je zakonom propisano, donošenjem ove odluke zadužuje se UIO da izvrši preračun već doznačenih prihoda entitetima u tekućem kvartalu u skladu sa usvojenim koeficijentima.

Prihvaćen je i Srednjoročni plan rada UIO za period 2018-2020. godina, te izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji UIO.

Upravni odbor UIO usvojio je i zapisnike s prethodnih sjednica, a upoznat je i o redovnim informacijama o aktivnostima UIO i prikupljenim prihodima.

 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije