Društvo

UKC: Pacijentica skočila kroz prozor prostorije za osoblje

UKC: Pacijentica skočila kroz prozor prostorije za osoblje
Foto: Dražan Pozderović | UKC: Pacijentica skočila kroz prozor prostorije za osoblje

BANJALUKA - Šesto samoubistvo ove godine desilo se u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, a posljednja žrtva je A.H. (46) iz Doboja, koja je danas počinila samoubistvo skokom s petog sprata iz prostorije koju koristi osoblje i u kojoj prozori nisu zaštićeni.

Pacijentkinja, koja je, kako su pojasnili iz UKC RS, imala karcinom te oboljela od kovida s obostranom upalom pluća, izvršila je samoubistvo oko četiri časa iza ponoći i na licu mjesta je pre-minula.

Novo samoubistvo pokrenulo je buru reakcija u javnosti te se postavlja pitanje šta je okidač za ovakve tragedije, koje se nerijetko dešavaju, i da li se to može spriječiti. Prije deset dana se ubio pacijent koji je takođe ležao na kovid odjelu.

Na jučerašnjoj pres-konferenciji u UKC RS Nera Zivlak Radulović, načelnica Klinike za psihijatri-ju UKC RS, objasnila je da virus korona utiče i na mozak te da oni kroz svoj rad svakodnevno dijagnostikuju stanja moždanih sindroma čiji je uzrok kovid te druga udružena oboljenja.

"Nekada se ovakvi slučajevi ne mogu prevenirati. Ubuduće planiramo da s kolegama podijelimo svoja iskustva s ovakvim neželjenim događajima. Ovo se dešava širom svijeta", navela je načelnica Klinike za psihijatriju.

Dodala je da svakodnevno rade procjenu pacije-nata te da psihološku podršku pružaju i porodi-cama pacijenata i medicinskim radnicima.

Svjetlana Savić, klinički psiholog, rekla je da je svaki dan jedan psiholog dežurni i da je na uslu-zi pacijentima.

Na novinarsko pitanje da li je jedan psiholog dovoljan na veliki broj pacijenata, odgovoreno je da se drugi psiholozi uključuju na zahtjev kolega.

"Imamo i psihologe u ambulantama u južnom krilu koji mogu da pruže podršku", istakla je Zivlak Radulovićeva.

Renata Tamburić, šefica kovid odjela na petom spratu, izjavila je saučešće porodici pacijentkinje i navela da je ona bila teško bolesna, u tercijarnoj fazi hematoonkološke bolesti, koja nije reagovala na terapiju za osnovnu bolesti, te da je to dodatno iskomplikovao virus korona i da je imala obostranu upalu pluća.

Kako je rekla Tamburićeva, njoj se zdravstveno stanje u toku noći pogoršalo.

"Nemili događaj se desio iz prostorije koju koris-ti osoblje, gdje se čuva potrošni materijal i u ko-joj prozori nisu zaštićeni", kazala je Tamburićeva.

Istakla je da je 12 ljekara i oko 30 medicinskih tehničara stalno bilo u kontaktu s ovom pacijentkinjom.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, rekao je da su preduzeli sve mjere te da svaki dan postoji dovoljan broj medicinskog osoblja, ali da ne mogu da postave medicinskog radnika pored svakog pacijenta.

Kako je juče saopšteno iz Policijske uprave Banjaluka, obavili su uviđaj u Ulici 12 beba u Banjaluci, gdje je u 4.15 dežurni doktor UKC RS prijavio da je pacijentkinja A.H. skočila kroz pro-zor petog sprata zgrade.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Povodom ovog događaja Klub odbornika PDP-a pozvao je Vladu Đajića, generalnog direktora UKC RS, da podnese ostavku, a ukoliko to ne učini, traže od nadležnih smjenu.

Iz Gradskog odbora SNSD-a poslali su saopštenje u kojem osuđuju pokušaj nametanja krivice Đajiću koji, kako navode, svoj posao radi odgovorno i profesionalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije