Društvo

UKC RS: Komplikovani zahvati urađeni uz najmoderniju tehnologiju

UKC RS: Komplikovani zahvati urađeni uz najmoderniju tehnologiju
Foto: Dražan Oskar Pozderović | UKC RS: Komplikovani zahvati urađeni uz najmoderniju tehnologiju

BANJALUKA - Hirurški tim Klinike za ortopediju i traumatologiju Univerzitesko-kliničkog centra Republike Srpske je 24. marta uradio komplikovan operativni zahvat luksacionog preloma šestog i sedmog grudnog pršljena koristeći kompjutersku navigaciju za spinalne povrede, i to uz korištenje kompjuterskog navigacionog sistema.

Radi se o mobilnom imidžing robotu Loop-X sa navigacionim sistemom Curve.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, kazao je da je još jednom pokazano da je ova ustanova u rangu onih u Evropi.

"Mi ovom najmodernijom tehnologijom vršimo veoma komplikovane zahtjeve kod pacijenata koji imaju povrede kičmenog stuba i sigurno će dovesti do manje nepokretnosti pacijenata", naveo je Đajić.

Nikola Bojić, načelnik Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC RS, rekao je da je ovaj uređaj najsavremeniji te vrste u svojoj kategoriji i izuzetno im olkašava posao.

"Protekle godine smo imali 110.115 operacija na kičmenom stubu koje su izuzetno teške i komplikovane. Sa ovim aparatom smo napravili korak u budućnosti i u okruženju smo sada najbolji. Sa njim je dosta jednostavnije raditi", naglasio je Bojić.

Sistem Loop-X je najsavremeniji sistem iz ove kategorije i ne posjeduje ga niko u regionu Balkana, a najbliži je u Austriji. Vrijednost ovog uređaja iznosi 2,16 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije