Društvo

Pratite nas na Google news

UKC RS: Problem je u sprovođenju Zakona o javnim nabavkama BiH

UKC RS: Problem je u sprovođenju Zakona o javnim nabavkama BiH
Foto: Arhivska fotografija | UKC RS: Problem je u sprovođenju Zakona o javnim nabavkama BiH
N.N.

BANJALUKA – Univerzitetski klinički centar Republike Srpske izdao je danas saopštenje u kome su skrenuli pažnju na osnovni problem sa kojim se suočavaju u svom radu.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

"Univerzitetski klinički centar Republike Srpske je najveća zdravstvena ustanova u kojoj se svakodnevno ambulantno zbrine preko 5 000 pacijenata, a bolnički se liječi preko 1000 pacijenata na dnevnom nivou. Brojke govore više od riječi o obimu posla koje naše medicinsko osoblje obavlja odgovorno samo na dnevnom nivou.

Do pružanja kvalitetne zdravstvene zaštite stanovništvu Srpske najviše je stalo zaposlenima u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem koji se iza zatvorenih vrata naše ustanove bore za ljudske živote daleko od očiju javnosti kako i dolikuje, te svoj posao obavljaju časno i pošteno 24 časa svaki dan, 365 dana u godini. UKC RS ima obezbijeđena finansijska sredstva za nabavku sredstava potrebnih za normalno funkcionisanje ustanove, međutim zbog komlikovanih zakonskih procedura nismo u mogućnosti da ista iskoristimo.

Naša ustanova podržava svaku inicijativu koja će u konačnici dovesti do rješavanja problema ukoliko on postoji i stvaranja boljeg ambijanta za liječenje naših pacijenata. Međutim ne podržavamo javna istupanja pojedinica i udruženja/organizacija koji olako donose zaključke o funkcionisanju najveće zdravstvene ustanove u RS, te obmanjujući javnost, unose paniku među najosjetljivije kategorije stanovništva. Sve tendenciozniji napisi u medijima o nedostatku pojedinih sredstava / lijekova u kojima se okrivljuje rukovodstvo UKC RS su netačne i neprovjerene informacije.

Koristimo ovu priliku da po „pedesti put“ upoznamo javnost da ključni problem leži u sprovođenju Zakona o javnim nabavkama BiH od strane Ureda za razmatranje žalbi BiH. S tim u vezi navodimo posljednji primjer raspisivanja tendera za nabavku hirurških konaca u decembru prošle godine gdje se na rješenje povodom žalbe čekalo tri mjeseca umjesto zakonski predviđenog roka od 15 do 30 dana, što dovodi UKC RS u situaciju da ne može obezbijediti kontinurano snabdijevanje ovim i sličnim strateškim materijalima iako su blagovremeno preduzete sve mjere i aktivnosti da se predmetna procedura javne nabavke provede u rokovima koji obezbjeđuju kontinuirano snabdijevanje. Nažalost, neažurnošću ili nečinjenjem drugih organa koji su uključeni u sistem javnih nabavki trpimo posljedice na koje u sadašnjim uslovima funkcionisanja Ureda za razmatranje žalbi ne možemo uticati. Shodno gore navedenom apelujemo na medije kao jedan od najutacijanih faktora u društvu da izvrše pozitivan pritisak na sve subjekte u sistemu javnih nabavki (Ured za razmatranje žalbi BiH i primjenjitelje Zakona o javnim nabavkama) kako bi se ovi i slični problemi otklonili prevashodno na dobrobit i zadovoljstvo korisnika naših usluga.  Nažalost, Ured za razmatranje žalbi BiH ne prepoznaje prioritete u rješavanju žalbi, te se time sve robe kao i medicinska sredstva koja nekome mogu da spasu život  zakonski tretiraju na isti način.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije