Društvo

UKC RS edukuje 72 buduća stručnjaka

UKC RS edukuje 72 buduća stručnjaka
Foto: N.N. | UKC RS edukuje 72 buduća stručnjaka
Dajana Miljić

BANJALUKA - Univerzitetski klinički centar UKC RS objavio je u petak konkurs za izbor i prijem 61 ljekara specijalizanta za različite oblasti i 11 supspecijalizacija.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, kazao je za "Nezavisne" da ovaj kolektiv želi da pruži priliku svim mladim ljekarima da specijaliziraju u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u RS.

Istakao je da centar ima stručnjake za liječenje pacijenata te da će, nakon što se hirurške klinike u septembru presele u novi prostor centralnog medicinskog bloka ove zdravstvene ustanove, sve organizacione jedinice biti pod jednim krovom.

"S preseljenjem pratimo i nabavku opreme, a samim tim moramo da edukujemo i kadar", ističe prvi čovjek UKC RS i dodaje da se pravi najbolji klinički centar, kakav narod u RS zaslužuje.

"Džaba i prostor i oprema, jer ako nemate kvalitetnog kadra sigurno ne možete imati vrhunsku uslugu", istakao je prvi čovjek UKC RS i dodao da će većina njih imati obavezu da, osim u Srbiju, na usavršavanje idu i u Evropu.

"Mladi specijalizanti dobiće priliku da uz iskusne ljekare mentore savladaju određena znanja koja će primijeniti u liječenju pacijenata", kaže Đajić i dodaje da se svaki mjesec po nekoliko stručnjaka s UKC RS usavršava na klinikama u Ljubljani i Beču.

Zdenka Gojković, načelnica Klinike za onkologiju UKC RS, ističe da postoji potreba za novim kadrom iz prostog razloga što se svake godine povećava broj novootkrivenih oboljelih od karcinoma.

"Drago mi je što se uviđa potreba za većim brojem stručnog kadra i što se konstantno u našim bolnicima povećava edukovani stručni kadar", ističe ona i dodaje da će veći broj doktora na jednom odjelu značiti i pacijentima i UKC RS.

"Priliku za specijalizaciju dobiće samo najbolji, jer će ovi mladi ljekari predstavljati budućnost UKC RS", ističe Gojkovićeva.

Inače, na raspolaganju su specijalizacije iz abdominalne hirurgije, anestezije, reanimacije i intenzivne medicine, ginekologije, nukelearne medicine, onkologije, kardiologije, urologije, patologije, radiologije, medicinske biohemije, nefrologije, nuklearne medicine, ortopedije, patologije, pedijatrije, psihijatrije, pulmologije, reumatologije, urgentne medicine i drugih, a za supspecijalizaciju anestezije i intenzivnog liječenja, angiologije, reumatologije, gastroenterologije i hematologije.

Brojevi

  • 61 ljekar specijalizant
  • 11 supspecijalizacija

Sve više rekonstruktivnih zahvata dojke

Prema podacima Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju UKC RS, u znatnom je porastu broj žena koje se, nakon hirurškog odstranjenja dojke zbog raka, odlučuju na njenu rekonstrukciju.

"Nakon saznanja da boluju od karcinoma kod kojeg je neophodno izvršiti mastektomiju, kod većine žena javlja se dodatni strah, kao i stres zbog odstranjenja dojke, koju vezuju za svoju ženstvenost, materinstvo i seksualnost", navode iz UKC-a. Nakon pozitivnog toka liječenja karcinoma, kako se navodi, vrlo bitan segment u liječenju je i estetski segment i zato je od izuzetne važnosti podići svijest o rekonstrukciji dojke.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 4

Maki.0505

Svaka čast! Doktor je jos jednom pokazao da je profesionalac u obavljanju svoje direktorske ali i ljudske duznosti. Drago mi je sto svojim mladim kolegama daje sansu za usavrsavanjem sto je realno velika rijetkost danas. Nisam iz te branse, ali to treba da sluzi za ugled i u drugim strcnim oblastima.

SanjaM87

Čovjek iz naroda koji nema kome nije pomogao.... Hoće da od KBC-a napravi najbolju bolnicu u regiji i to uz mlade snage. Samo naprijed. Narod vas voli, narod je uz vas!

Nikola

Svaka čast gospodine Đajiću, Vaš odnos prema kolegama i poslu me uvjerio da ipak ostanem u ovom kolektivu. Svako dobro!

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije