Društvo

UKC RS odobrena isplata 4.489.959 KM

UKC RS odobrena isplata 4.489.959 KM
Foto: Arhiva / Ilustracija | UKC RS odobrena isplata 4.489.959 KM
Srna

BANJALUKA - Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske prihvatio je danas informaciju o aktivnostima vanrednih finansijskih sredstava utrošenih za adaptaciju prostora i nabavke adekvatne opreme za liječenje kovid pacijenata u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC) i odobrio isplatu 4.489.959 KM.

Kako bi se što bolje odgovorilo izazovima pandemije i pružila najbolja zdravstvena zaštita oboljelim od virusa korona, UKC je u periodu najintenzivnijeg priliva pacijenata od oktobra prošle godine morao da sprovede velike organizacione, prostorne i kadrovske promjene, kao i da pokrene procedure javnih nabavki da bi na vrijeme obezbijedili neophodna sredstva za liječenje.

Nabavljeni su bolnički kreveti i terapijska kolica za kovid pacijente, aparati za ekstrakorporalnu membransku oksigenaciju - vještačka pluća za kovid pacijente u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

U saopštenju se navodi da su nabavljeni aparati za dezinfekciju prostora u kovid odjeljenjima, neophodna oprema za distribuciju kiseonika za kovid pacijente, dva mobilna RTG uređaja, kao i oprema, poput 50 monitora za invanzivni i neinvazivni hemodinamski i respiratorni monitoring, te 80 portabilnih aspiracionih pumpi s priključkom na struju.

Nabavljeni su i 50 infuzomata, 100 perfuzora, 1.500 aspiracionih katetera za zatvorenu aspiraciju, 100 maski za neinvazivnu mehaničku ventilaciju, 5.000 jednokratnih crijeva za respirator i 5.000 HME filtera, potrošni materijal i dva transportna respiratora za potrebe proširenja kapaciteta intenzivne njege za kovid pacijente.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske upoznao se o informaciji o poslovnim subjektima koji ispunjavaju uslove za refundaciju sredstava po osnovu iskorištenih turističkih vaučera od 1. do 30. novembra 2020. godine iz sredstava Kompenzacionog fonda Republike Srpske.

Odobrena je isplata 138.991 KM u svrhu finansijske pomoći za saniranje posljedica izazvanih virusom korona po osnovu iskorištenih turističkih vaučera navedenom periodu za 48 poslovnih subjekata.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske prihvatio je informaciju o potrebi izmirenja obaveza vaspitno-obrazovnih ustanova u Republici Srpskoj za nabavku higijenskih i dezinfikacionih sredstava, u svrhu obezbjeđenja nesmetanog provođenja nastavnog procesa za vrijeme trajanja pandemije virusa.

Odobrena su novčana sredstva u iznosu od 576.325 KM na ime izmirenja obaveza vaspitno-obrazovnih ustanova prema dobavljačima za decembar 2020. godine, navodi se u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije