Društvo

UKC Tuzla: Operacija dječje kile skoro bez reza

UKC Tuzla: Operacija dječje kile skoro bez reza
Foto: N.N. | UKC Tuzla: Operacija dječje kile skoro bez reza

TUZLA - Na Odjeljenju dječje hirurgije Klinike za dječje bolesti UKC Tuzla ovaj mjesec doktori su počeli s operativnim zahvatima preponske kile kod djece na novi način.

Novi metod, za razliku od klasičnog, manje je invazivan s minimalnim rezom na koži i UKC je jedini centar u BiH gdje se to radi. Rez se pravi od jedan do dva milimetra na koži.

Prije toga kroz otvor na pupku ljekari ulaze kamerom i iznutra snime preponske kanale, odnosno izoluje se preponska kila, pojašnjavaju ljekari.

Kroz kožu se zatvara unutrašnji preponski kanal.

"Potom kroz taj otvor na koži ulazimo posebnim iglama i ubacuju se posebni šavovi te se na taj način zatvara preponski kanal. Tako rješavamo preponsku kilu kod djece. Prednost je što je manje invazivna, ne narušavamo anatomiju preponskog kanala. Prendost je i što ulaskom kamerom, pod kontrolom oka, možemo pregledati i drugi preponski kanal i na licu mjesta ustanoviti postoji li preponska kila i sa druge strane", rekao je Edin Husarić, načelnik Klinike za dječje bolesti.

Husarić dodaje da se ranije dešavalo da se preponska kila manifestuje sa jedne strane, doktori urade operaciju, a onda dijete dođe za par mjeseci s kilom sa druge strane jer prvi put nije bila primijećene.

Preponska kila je jedno od najčešćih oboljenja kod djece i uvijek je urođena.

Kod odraslih, kila ili bruh nastaje zbog slabosti prednjeg trbušnog zida. Svrha operacije kod djece je da se taj prolaz koji je slobodan zatvori.

"Ne stavljaju se nikakve mrežice, nikakvo pojačanje. Dovoljno je da se taj put gdje ulazi intraabdominalni sadržaj u preponski kanal jednostavno samo zatvori", ističe Husarić.

Dosad je u UKC urađeno oko 15 zahvata.

"Jedini smo koji to radimo", istakao je Husarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije