Društvo

UKC Tuzla nabavlja novi aparat za zračenje i liftove

UKC Tuzla nabavlja novi aparat za zračenje i liftove
Foto: ilustracija | UKC Tuzla nabavlja novi aparat za zračenje i liftove

TUZLA - Univerzitetsko-klinički centar Tuzla će potpisati ugovor s Vladom TK o sufinansiranju nabavke medicinske opreme vrijedne deset miliona KM.

Od tog iznosa, UKC će dobiti 7,7 miliona KM, a 2,2 će sam obezbijediti.

Određena oprema u ovoj zdravstvenoj ustanovi duže nije u funkciji te je potrebna nova i za to će biti obezbijeđeno deset miliona KM.

Prije svega, to je aparat za zračenje, odnosno linearni akcelerator koji je kao nov potreban da dugoročno riješi problem pružanja usluge radioterapije onkološkim pacijentima.

Međutim, ni ostala oprema nije u boljem stanju, te kao takva, ne može pružiti kvalitetne terapijske i dijagnostičke usluge.

"Ja sam frapiran informacijom da je taj linearni akcelerator nabavljen prije 15 godina i to polovan. Cijelo vrijeme imali smo probleme i naši su pacijenti bili primorani odlaziti u Banjaluku ili Sarajevo, gdje imaju po dva ili tri ta aparata. Zaustavljamo tu ružnu praksu i krećemo u nabavku ovog aparata", rekao je Irfan Halilagić, premijer TK.

Kada je u pitanju oprema, skoro 80 odsto nje je izamortizovano i nova oprema će biti nabavljana prioritetno po klinikama.

Osim pomenute opreme, UKC-u su potrebni i novi liftovi, pa je tako Vlada odobrila 150.000 KM za potrebe nabavke novih transportnih liftova u Klinici za interne bolesti.

Radi se o velikom liftu nosivosti od 1.600 kg i malom liftu nosivosti od 1.000 kg. Koliko su liftovi u kritičnom stanju, pokazuje činjenica da je ovlaštena agencija za sigurnost zabranila liftove za upotrebu na Klinici za interne bolesti još 2019. godine.

Međutim, najveća zdravstvena ustanova u TK ima i druge brojne probleme, a najveći je dug od 92 miliona KM.

Od toga akumulirani dug je 43 miliona KM, a 49 miliona KM je prema dobavljačima.

"Znači, u svakom trenutku, čim potpišemo ugovor za nabavku lijekova i opreme, mi, po automatizmu, ne možemo ispoštovati ugovorne obaveze, jer je ročnost plaćanja 90 dana. Neki od dobavljača u posljednje vrijeme su nam rekli da će blokirati račun Centra. Molio sam ih za strpljenje i dalje. Onda sam saznao da već otprije postoje ugovori o reprogramiranju tih ugovora i ljudi ne pristaju na nova potpisivanja", pojasnio je Denijal Tulumović, direktor UKC Tuzla. Osim toga, nastavlja Tulumović, bitno je razbiti i spin da će UKC, ukoliko nadležnost preuzme Federacija, postati klinička bolnica.

"UKC Tuzla od 2010. godine ne treba da nosi naziv 'univerzitetski', jer nije potpisan ugovor sa Univerzitetom od tada do danas. Otvorili smo i to pitanje, da ne nosimo samo formalno naziv, nego da se ta stvar i pravno završi", ističe Tulumović.

Vlada TK utvrdila je i radnu verziju ugovora o regulisanju međusobnih odnosa osnivača i uputila je Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvu zdravstva FBiH na razmatranje i dalje postupanje te zatražila da se što prije zaključi ugovor o međusobnim odnosima. S obzirom na to da je u toku štrajk uposlenih u zdravstvenim ustanovama u TK, radna grupa će preduzeti potrebne radnje s ciljem utvrđivanja okolnosti u vezi s organiziranjem najavljenog generalnog štrajka sindikata u zdravstvu na području TK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije