Društvo

UKC Tuzla pokušava vratiti ogroman dug i nabaviti novu opremu

UKC Tuzla pokušava vratiti ogroman dug i nabaviti novu opremu
Foto: Nataša Tadić | UKC Tuzla pokušava vratiti ogroman dug i nabaviti novu opremu

TUZLA - Otplata duga i nabavka nove opreme je prioritet za Univerzitetsko klinički centar u Tuzli u narednoj godini kao jedne od najvećih zdravstvenih ustanova u državi, rečeno je na godišnjoj press konferenciji.

Vlada Tuzlanskog kantona odvojila je pola miliona maraka za UKC za nabavku lineranog akceleratora koji je pravio velike probleme onkološkim pacijentima.

Inače, u UKC-u jet o samo dio problema zastarjele opreme jer je 75 % opreme amortizovano u ovoj ustanovi.

"Za opremu je izdvojeno 10 miliona KM, a pored toga, odvojena su sredstva za popravku lifta u Klinici za interne bolesti. Na kraju, koja god naredna Vlada bude, želim da pomogne razvoj UKC-a kao krovne institucije kada je u pitanju zdravstvo TK", rekla je Dajana Čolić, ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona.

Kako je pojasnio Igor Hudić, pomoćnik direktora za medicinske poslove, dio opreme će biti potpuno zamijenjen, a dio novi što će omogućiti uvođenje novih procedura.

Sve to treba pratiti edukovan kadar. Stoga, po prvi put je osnovan fond u ovoj ustanovi za edukaciju medicinskog kadra. Za to su obezbijeđena sredstva od 400.000 KM.

"Mi možemo nabavljati opremu i imati najsavremenije aparate, ali treba nam edukacija. Direktor je naredio edukaciju mladih ljekara. Imali smo situaciju da s odlaskom pojedinih ljekara u penziju ili u drugu ustanovu, umiru procedure. To je neprihvatljivo. Dobili smo naredbu da se ne uvodi nijedna procedura više ukoliko za to ne budu obučena najmanje dva ljekara", pojasnio je Hudić.

Da ova ustanova nije u zavidnom polžaju, pokazuje dug UKC-a od 92 miliona KM zbog kojeg je napravljen program konsolidacije.

"Pomogla je i Vlada FBiH sa Zakonom o finansijskoj konsolidaciji. Po tom zakonu smo mi dobili sumu od 4,9 miliona KM, a narednih dana očekujemo drugu tranšu. Idemo paralelno da rješavamo dug, a pokušat ćemo iz drugih izvora tražiti sredstva. Drugi pravac nam je da hitno popravljamo stanje vezano za opremu", kazao  je Emir Softić, predsjednik UO UKC-a. Softić naglašava da će biti i inicijativa za izmjenu statuta ustanove i reorganizaciju.

Do februara naredne godine, ovisno od Agencije za akreditaciju, ova ustanova bi trebala završiti kompletnu akreditaciju i biti certificirana narednih pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije