Društvo

UNIBL pokrenuo projekat "Stare sorte za nova vremena"

UNIBL pokrenuo projekat "Stare sorte za nova vremena"
Foto: UNIBL | UNIBL pokrenuo projekat "Stare sorte za nova vremena"

IBANJALUKA - Institut za genetičke resurse Univerziteta u Banjaluci pokrenuo je pilot-projekat "Stare sorte za nova vremenaˮ, te pozvao sve zainteresovane da uzmu učešće u očuvanju starih sorti voća od propadanja i zaborava.

Sa Instituta poručuju da su biljni genetički resursi danas važniji nego ikada.

"Globalno zagrijavanje i klimatske promjene su trenutni problem broj jedan u svijetu. Stvaranje unaprijeđenih sorti koje će biti otporne prema nepovoljnim uslovima sredine u cilju obezbjeđivanja dovoljne količine hrane odgovarajućeg kvaliteta suštinski je važnoˮ, navode iz Instituta za genetičke resurse Univerziteta u Banjaluci, čiji je jedan od osnovnih zadataka i sakupljanje, čuvanje i održivo korišćenje biljnih autohtonih vrsta i sorti, među kojima je i voće.

Ovaj rad je složen i zahtijevan i traži uključivanje šire društvene zajednice.

Pilot-projekat "Stare sorte za nova vremena" upravo je pokrenut sa željom da se uz pomoć građana evidentira što više starih sorti voća i da se napravi elektronski katalog čiji će autori biti upravo stanovnici Republike Srpske.

Cilj je da neke od tih sorti evidentiraju i dalje uzgajaju, kako bi ih kroz uobičajenu upotrebu najbolje očuvali.

Potrebno je da svi oni koji su zainteresovani da učestvuju u ovom projektu nađu neku staru sortu voćke u svom okruženju koju bi željeli da sačuvaju.

Zainteresovani će sortu najbolje opisati popunjavajući upitnik koji je dostupan ovdje. Upitnik je jednostavan za popunjavanje, a sve informacije koje upišete od velikog su značaja. Važno je da dostavite detaljne informacije o stablu, listu, sorti, plodu, simptomima mogućih bolesti. Posebno su značajne fotografije na kojima ćete opisano i prikazati.

Za učesnike u ovom projektu, pripremljene su i skromne nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije