Društvo

Pratite nas na Google news

UNICEF: Obaveza čovječanstva da osmisli bolju budućnost za svako dijete

UNICEF: Obaveza čovječanstva da osmisli bolju budućnost za svako dijete
Foto: N.N. | UNICEF: Obaveza čovječanstva da osmisli bolju budućnost za svako dijete
N.N.

SARAJEVO - UNICEF u Bosni i Hercegovini obilježio je online događajem u petak, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, 20. novembar Svjetski dan djeteta.

UNICEF širom svijeta globalnom REIMAGINE kampanjom nastoji da ponovo osmisli bolji svijet – za svako dijete.

Online događaju su prisustvovali gosti iz diplomatskog kora, medijski profesionalci, predstavnici udruženja, organizacija i institucija koje se bave promocijom i zaštitom prava djece, kao i djeca i mladi koji su se uključili u ovogodišnje aktivnosti ponovnog osmišljavanja boljeg svijeta #ZaSvakoDijete.

Ova godina ostaće upamćena po virusu Kovid-19, kao i direktnim i indirektnim uticajem pandemije na zdravlje, obrazovanje i uopšte život djece. Dok se zdravstveni sistemi širom svijeta suočavaju sa velikim izazovima, kriza izazvana pandemijom virusa korona odnosi živote i ugrožava egzistenciju ljudi, utiče na privredne, i što je još važnije - obrazovne procese i mnoge porodice se bore da je prevaziđu.

"U Bosni i Hercegovini svjedoci smo teških posljedica koje pandemija ima na djecu, njihovo obrazovanje, sigurnost te na njihovu dobrobit uključujući i mentalno zdravlje, što će sve vjerovatno imati utjecaja na njihovu budućnost, a time i ljudski kapital u ovoj zemlji. Zajedno moramo učiniti više kako bismo osigurali da sva djeca imaju jednak pristup kvalitetnom učenju. Vlade moraju dati prioritet tome da škole ostanu otvorene i da budu sigurne za djecu, nastavnike i roditelje te istovremeno unaprjeđivati mogućnosti učenja online čime će osigurati jednake mogućnosti za marginaliziranu djecu. Dok se roditelji širom svijeta bore za održavanje egzistencije, vlade moraju pojačati mjere socijalne zaštite kroz programe i politike koje će porodicama osigurati spasonosna materijalna davanja, zdravstvenu zaštitu, prehranu i obrazovanje. Mi u UNICEF-u radimo sa zajednicama, vladama i partnerima kako bismo suzbili širenje virusa COVID-19 i što više smanjili njegov socijalni i ekonomski utjecaj na djecu i njihove porodice. Stoga pozivamo svoje partnere da nam se pridruže u ostvarivanju tog cilja. Nastavimo graditi bolje, sigurnije, zdravije i mirnije okruženje i ponovo osmislimo budućnost svakog djeteta", izjavila je dr Rovnak Kan, predstavnica UNCIEF-a u Bosni i Hercegovini.

Prepoznajući značaj medija, UNICEF u Bosni i Hercegovini tradicionalno je dodijelio priznanja medijskim profesionalcima za doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u BiH. Ove godine dodijeljena su priznanja Ivani Erić, novinarki TV N1 u kategoriji Televizija, Nataši Lazukić, u kategoriji Blog, Azri Husarić, u kategoriji Internet rad, a posebno priznanje za medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta dodijeljeno je novinaru portala "Otisak", Željku Lazareviću.

Osim priznanja, ovogodišnji žiri u sastavu Zoran Ćatić, Nineta Popović, Sandra Gojković Arbutina, Katarina Marijanović, Lamija Silajdžić i Benjamin Omerbegović, odlučio je da dodijeli i zahvalnice za medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta za TV priloge Amini Bijelonja i Tahiru Žustri, za blogove Hani Kazazović, Brankici Smiljanić, Ivoni Grgić, Ilmi Kurtović i Nejri Džananović, te za internet radove Snježani Aničić i Anamariji Zadro.

UNICEF u Bosni i Hercegovini, prateći globalnu Reimagine kampanju, ove godine realizuje REIMAGINE TALKS - seriju live epizoda tokom kojih su učesnici razgovarali i razgovaraće o temama važnim za svako dijete.

Pored medijskih profesionalaca, UNICEF u Bosni i Hercegovini objavio je i pobjednike nagradnog konkursa Re-Imagine thoughts 4 Re-Imagine Talks tokom kojeg su djeca i mladi uzrasta 12 – 18 godina slali svoje radove (video, priče, fotografije, crteže ili ilustracije) na neku od tema Re-Imagine Talksa.

Pobjednici ovog konkursa su: Azra Tupkušić (17) iz Tuzle - tema Inkluzija, Ajla Alić (16) iz Teočaka – tema Mentalno zdravlje, Dajana Markanović (16) iz Brčkog – tema Muzika, Hana Isaković (12) iz Sarajeva – tema Radio/TV, Sara Kelava (16) iz Travnika – tema Aktivizam, Amar Džafić (15) iz Lipnice, Tuzla – tema Okolina, Adis Arnaut (16) iz Zenice, tema Obrazovanje i Iris Altumbašić (12) iz Tuzle – tema Online život.

Nagrade su im dodijelili dr Ingrid Mekdonald rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, Saliha Đuderija, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH i Nikola Minasi, ambasador Italije u Bosni i Hercegovini, koji su se obratili učesnicima.

Djeca, koja su se uključila online, Aida Vehabović, Ema i Sarah Agić, su poručile:

"Mi smo maske nosili i prije korone, prošle godine i godine prije toga. Kažu nam boravite što više vremena na otvorenom, ali mi ni ne možemo izaći radi korone, a sada kako dolazi zima i zagađenja, šta god da uradimo, narušavamo svoje zdravlje mentalno ili fizičko. Želimo da vas zamolimo da osigurate da za djecu i mlade osobe osmislite obrazovanje da u njemu bude više prilika i mogućnosti da prepoznamo svoje talente, da lakše otkrijemo šta je to želimo da radimo i šta je to što želimo da budemo, bez obzira na mjesto rođenja, bez obzira da li smo rođeni u velikom ili malom gradu, ili tek nekom naselju. Molimo sve vas, koji možete da utičete na sadašnjost i budućnost djece i mladih u Bosni i Hercegovini, da pomognete da ostvarimo svoja prava, da omogućite uslove u kojima ćemo moći da ostvarimo svoje snove, da nas podržite i da omogućite da živimo slobodu i ponos."

U znak podrške obilježavanju Svjetskog dana djeteta Grad Mostar je u plavo "obojio" Stari most. U Sarajevu je, sada već tradicionalno, plavom bojom bio osvijetljen Sarajevo City Centar.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije