Društvo

UNRS osuđuje vrijeđanje novinara Kovačevića

UNRS osuđuje vrijeđanje novinara Kovačevića
Foto: N.N. | UNRS osuđuje vrijeđanje i iznošenje kvalifikacija na račun novinara

BANJALUKA - Udruženje novinara Republike Srpske osuđuje današnje lično obraćanje srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika novinaru Radio-televizije BN Vladimiru Кovačeviću, izražava zabrinutost zbog takvog postupka.

Iz Udruženja još jednom podsjećaju da je posao novinara kao poslenika javne misli i riječi da traži odgovor na pitanja, za koja smatra da su u interesu javnosti,

"Postoji mogućnost da se nekome od osoba koje obavljaju javne funkcije postavi pitanje na koje nema odgovor, ali ne postoji oravdanje da se na takvo pitanje odgovara vrijeđanjem i iznošenjem kvalifikacija na račun novinara i/ili medijske kuće za koju novinar radi", navedeno je u saopštenju Udruženja novinara RS.

Shodno tome, kako su dalje naveli, vršioci javnih funkcija nemaju pravo da novinare na bilo koji način kvalifikuju i/ili da se prema njima odnose na način koji odstupa od normi pristojnog, uljudnog i odnosa u duhu obostranog uvažavanja.

"Osnovnim pravilima međuljudskih odnosa, posebnu pažnju treba da posvete nosioci direktno izabranih funkcija, jer su oni ti koji predstavljaju zajednicu u cjelini i koji diktiraju trendove", rekli su u Udruženju novinara RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije