Društvo

USAID i PRO-Budućnost podržali projekat "Muzika spaja"

USAID i PRO-Budućnost podržali projekat "Muzika spaja"
Foto: Nedžad Uglješa | USAID i PRO-Budućnost podržali projekat "Muzika spaja"

Povodom Međunarodnog dana djece kroz USAID-ov projekat PRO-Budućnost koji provodi CRS u saradnji sa Udruženjem građana Pogon, organizovano je predstavljanje murala oslikanih na dvije osnovne muzičke škole u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, sa porukom "Muzika spaja".

Uz podršku predstavnika vlasti dva grada, događaj su upotpunile izvedbe polaznika i polaznica ovih muzičkih škola, čije izvedbe odišu umjetnošću, zajedništvom i mladenačkom energijom. Riječ je o identičnim muralima koji su oslikani na dvije škole, s namjerom da simboliziraju zajedničke vrijednosti, izgradnju povjerenja i povezivanje kroz kulturu i umjetnost. Autorica je Aleksandra Nina Knežević, a mural je oslikao Benjamin Čengić sa "Obojenom klapom".  U vremenu kada se vizuelna komunikacija koristi za produbljivanje nerazumijevanja, USAID, PRO-Budućnost i Pogon žele pokazati da murali mogu biti i tačka spajanja, te iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva poslati pozitivne poruke saradnje u čitavu Bosnu i Hercegovinu.

"Veliko mi je zadovoljstvo i jako sam sretan kada mogu vidjeti jako puno učenika i djece na jednom mjestu. To je veliko osvježenje u odnosu na sve one sastanke koje ja svakoga dana imam sa odraslima. Čestitam učenicima Muzičke škole u Istočnom Novom Sarajevu i Muzičke škole u Novom Sarajevu što ste učestvovali u stvaranju ovog prekrasnog murala, koji se zove "Muzika spaja". Sjedinjene Američke Države zajedno sa USAID timom su zajedno sa svima vama prepoznali da murali mogu slati pozitivne poruke iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva cijeloj Bosni i Hercegovini. Identični murali kojima se divimo na dvije škole pokazuju kako umjetnost u BiH može povezati ljude", rekao je Robert Lopez, v.d. direktora USAID-a i dodao:

"Umjetnost i muzika su važni alati u izgradnji povjerenja u svim multikulturalnim zajednicama. Mi danas imamo čast ne samo diviti se muralima, nego i uživati u zajedničkom nastup učenika ove dvije škole. Radujem se što među nama danas vidim i predstavnike vlasti i hvala vam zbog toga jer vi imate ključnu ulogu u obnovi povjerenja među ljudima, ali i institucijama. Ohrabrujem Vas da nastavite razgovarati, slušati jedni druge, ali i cijeniti koliko snažno simboli poput ovog murala mogu spajati ljude".

Prisutnima su se obratili i Mirjana Učur, direktorica Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo, zatim direktorica Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo Lamija Šošić, kao i muralista Benjamin Čengić.

Događaj je organizovan na dvije lokacije tako da su učenici nakon nastupa u Istočnom Sarajevu panoramskim autobusom, u kojem su svirali i pjevali, došli do škole u Novom Sarajevu gdje su takođe nastupili.

Događaj su podržali predstavnici opštinskih i gradskih vlasti Sarajeva i Istočnog Sarajeva, te renomirani umjetnici poput repera Frenkija, fotografkinje Aide Redžepagić i mnogih drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije