Društvo

USAID izdvaja dva miliona dolara za suzbijanje trgovine ljudima u BiH

USAID izdvaja dva miliona dolara za suzbijanje trgovine ljudima u BiH
Foto: Image by sammisreachers from Pixabay | USAID izdvaja dva miliona dolara za suzbijanje trgovine ljudima u BiH

SARAJEVO - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) izdvaja dodatnih dva miliona dolara za pomoć vlastima BiH za suzbijanje trgovine ljudima, najavila je direktor Misije USAID-a u BiH Nansi Eslik.

U razgovoru sa koordinatorom BiH za borbu protiv trgovine ljudima Samirom Rizvom, Eslik je pojasnila da će ovo izdvajanje biti ostvareno posredstvom novog, petogodišnjeg projekta Programa podrške zaštiti ljudskih prava u BiH, saopšteno je iz USAID-a.

Eslik i Rizvo razgovarali su o naporima vlasti u oblasti suzbijanja trgovine ljudima, kao i o tome šta je neophodno uraditi za poboljšanje položaja BiH na rang-listi američkog Stejt departmenta u oblasti suzbijanja trgovine ljudima.

BiH se nalazi tri godine zaredom na nivou dva Nadzorne liste u izvještaju Stejt departmenta o trgovini ljudima, a u saopštenju se dodaje da će neuspjeh rezultirati automatskim snižavanjem na nivo tri, kao, i da će dovesti do ograničenja u američkoj pomoći vlastima BiH.

"Vlasti BiH ostvarile su značajan napredak u oblasti suzbijanja trgovine ljudima usvajanjem Strategije za suzbijanje trgovine ljudima, ali je potrebno napraviti dalja poboljšanja boljom identifikacijom žrtava, direktnu pomoć žrtvama i energičnije procesuiranje počinilaca", istakla je Eslik.

Ona je navela da je USAID spreman pomoći BiH u tim nastojanjima, te naglasila važnost saradnje i koordinacije među nadležnim institucijama na svim nivoima vlasti BiH u oblasti suzbijanja trgovine ljudima.

Rizvo je zahvalio Eslikovoj i USAID-u za nesebičnu podršku BiH u borbi protiv trgovine ljudima.

"Zahvaljujući vašoj podršci, kako političkoj preko američke Ambasade, tako i tehničkoj posredstvom projekata USAID-a, postigli smo zadovoljavajući progres koji će biti prepoznat od TIP kancelarije u Vašingtonu, da bi BiH bila skinuta sa liste posmatranja", istakao je Rizvo.

On je rekao da bez obzira na postignuti značajni uspjeh, BiH institucije sebi ne mogu priuštiti da budu zadovoljne i opuštene u narednom periodu, jer se veoma lako mogu opet naći na listi posmatranja nivoa dva, ili još gore, mogu se spustiti na nivo tri.

Iz USAID-a su naglasili da borba protiv trgovine ljudima ostaje i dalje jedan od njihovih glavnih prioriteta USAID-a u BiH.

U godišnjem izvještaju Stejt departmenta za prošlu godinu o trgovini ljudima u BiH dato je nekoliko preporuka za poboljšanje napora vlasti u borbi protiv trgovine ljudima, uključujući izmjene zakona, obuku sudija u oblasti težine zločina trgovine ljudima, povećano finansiranje nevladinih organizacija koje pomažu žrtvama trgovine ljudima i druga poboljšanja", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije