Društvo

USK krajem godine počinje isplatu duga budžetskim korisnicima

USK krajem godine počinje isplatu duga budžetskim korisnicima
Foto: Zlatan Čekić | USK krajem godine počinje isplatu duga budžetskim korisnicima

BIHAĆ - Oko sedam stotina potražilaca sudskih dugovanja prijavilo se na javni poziv koji je Vlada USK raspisala, a radi se o potražiocima koji su pristali da se odreknu zateznih kamata i deset posto glavnice duga, zbog čega će imati prioritet u isplati.

Ovo je potvrdio Vedran Prša, ministar finansija u Vladi USK, koji je istakao kako je za isplate pomenutih dugovanja u ovogodišnjem kantonalnom budžetu osigurano 2,2 miliona maraka.

Prema njegovim riječima, prve isplate mogle bi započeti do kraja ove godine.

"Oko 700 potražilaca javilo se na raspisani javni poziv, najviše njih, skoro polovina, iz sektora obrazovanja. Što se tiče načina isplata, prvi u redu za isplatu biće oni koji imaju najstarija potraživanja", istakao je Prša.

Tako će nakon duže od decenije biti pokrenuta s mrtve tačke isplata dugovanja budžetskim korisnicima koji su, po raznim osnovama, tužili Unsko-sanski kanton i dobili presude na sudu.

Neki od njih čekaju 15 godina na naplatu dugovanja, koja su u međuvremenu dostigla iznos od 180 miliona maraka u ukupnom zbiru. Prša kaže kako ova dugovanja predstavljaju veliko opterećenje za kantonalni budžet i onemogućavaju dugoročno finansijsko planiranje.

Ona su nastajala tokom protekle dvije decenije, kada su radnici u javnoj upravi, prosvjeti, policiji i drugim oblastima tužili Vladu zbog toga što su dobijali lične dohotke i druge naknade umanjene u odnosu na iznose predviđene kolektivnim ugovorima. Godinama su se dugovanja akumulirala i dostigla sadašnji iznos.

Premijer USK Mustafa Ružnić kaže kako je ovo samo kap u moru i da će prvi u redu za isplate biti oni koji su pristali na vansudske nagodbe na osnovu kojih se odriču iznosa za zatezne kamate, kao i 10 procenata od glavnice ukupnih potraživanja.

"Prema dostupnim informacijama, postoji više od 11.000 potražilaca, a najveći dio potraživanje dolazi iz resora obrazovanja. U budućnosti razmišljamo i o mogućnosti kreditnog zaduženja s ciljem ispunjenja zakonskih obaveza", kazao je Ružnić.

Predstavnici sindikata koji okupljaju budžetske korisnike pozdravili su odluku Vlade USK, ali su izrazili rezervu zbog sličnih obećanja iz proteklih godina koja su ostala samo mrtvo slovo na papiru.

Inače, Vlada je ranije uputila javni poziv svim budžetskim korisnicima koji su vlasnici pravosnažnih sudskih presuda da se jave ukoliko prihvataju prijedlog da im se isplati dio glavnice duga bez obračuna zateznih kamata.

Finansijska situacija u budžetu USK opterećena je i brojnim kreditnim obavezama, pa se procjenjuje da ukupna dugovanja kantona, po raznim potraživanjima, premašuju 250 miliona maraka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije