Društvo

USK može da smjesti samo 3.000 migranata

USK može da smjesti samo 3.000 migranata
Foto: N.N. | USK može da smjesti samo 3.000 migranata
Zlatan Čekić

BIHAĆ - U sadašnje prihvatne centre za migrante na području Unsko-sanskog kantona moguće je smjestiti 3.000 osoba i ne može se prihvatiti više od toga, izjavio je premijer USK Mustafa Ružnić.

On je dodao kako kantonalne i lokalne vlasti u USK od međunarodnih organizacija koje brinu o migrantima traže da za ovoliki broj stranih državljana osiguraju adekvatan smještaj i uslove boravka tokom zimskog perioda.

"Mi ne možemo prihvatiti dalji dolazak migranata i tražimo da se oni smještaju u druge centre na području Bosne i Hercegovine. Tražimo da i drugi podijele teret brige o migrantima sa Unsko-sanskim kantonom", kazao je Ružnić.

Procjenjuje se da na području ovog kantona trenutno boravi između 3.000 i 3.500 migranata, od čega je njih oko 2.000 smješteno u prihvatne centre, a ostali borave u šatorskim naseljima ili privatnom smještaju. Najteže stanje je i dalje u šatorskom naselju u mjestu Trnovi, nadomak Velike Kladuše, gdje se još nalazi oko 300 migranata.

Iz Međunarodne agencije za migracije (IOM), koja je zadužena za smještaj migranata, potvrdili su kako su postigli dogovor s preduzećem "Miral" i plan je da tamo bude smješteno oko 700 migranata koji borave pod šatorima i na drugim mjestima u Velikoj Kladuši.

Grupa od 29 stranih državljana koji su boravili u Trnovima smještena je protekle srijede u hale tog preduzeća, ali je najveći broj njih odbio premještaj i izabrao ostanak u šatorskom naselju. Kako saznajemo, oni se plaše kako će im se na taj način ograničiti kretanje, a time i uskratiti mogućnost da pređu preko granice s Hrvatskom.

Iz IOM-a su potvrdili kako će migranti koji trenutno borave u zgradi Đačkog doma u Bihaću biti izmješteni na druge lokacije kako bi se mogla obaviti temeljita rekonstrukcija tog objekta. Prema tim informacijama, jedan broj migranata biće premješten u tvornicu "Bira",  a ostatak će biti transportovan u prihvatni centar "Ušivak" nadomak Sarajeva. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije