Društvo

USK na proljeće očekuje novi migrantski talas

USK na proljeće očekuje novi migrantski talas
Foto: N.N. | USK na proljeće očekuje novi migrantski talas

BIHAĆ - Unsko-sanski kanton će se na proljeće suočiti s novim migrantskim talasom, zbog čega je već sada potrebno planirati neophodne mjere kako bi se spremno dočekala takva situacija.

Ovo je zaključeno na danas održanom sastanku Operativne grupa za migrantsku krizu USK, a premijer ovog kantona Mustafa Ružnić zatražio je hitan sastanak s Ministarstvom sigurnosti BiH i drugim tijelima kako bi se dogovorile konkretne aktivnosti.

"Moramo razgovarati o otvaranju tranzitnog centra u Unsko-sanskom kantonu, kao i o tome šta će biti s migrantima koji su sada smješteni u centrima 'Bira' u Bihaću i 'Miral' u Velikoj Kladuši. Mi smo ranije zatražili da oni budu izmješteni u druge centre na području BiH", istakao je Ružnić.

Prema njegovim riječima, razmatrano je i pitanje Vučjaka, gdje se mjesecima nalazio privremeni centar za migrante, te je zaključeno kako su poslije njihovog izmještanja provedene sve potrebne mjere i da je ovaj lokalitet vraćen u prvobitno stanje.

Ružnić je istakao kako će se i dalje provoditi policijske mjere koje imaju za cilj da odvrate migrante od ulaska na područje ovog kantona. Također, jedna od tema o kojoj se razgovaralo je informacija Ministarstva zdravstva USK o velikom broju lažno registrovanih porodica.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić rekao je kako van prihvatnih centara boravi oko 1.800 migranata i da su oni smješteni u privatnom smještaju ili u napuštenim i devastiranim objektima, dok je u samim centrima smješteno oko 3.600 stranih državljana.

"Očekujemo da se ispoštuje raniji dogovor i da, kada se okončaju radovi u centru Blažuj kod Sarajeva, tamo izmjesti još oko hiljadu migranata i tako dodatno rastereti Unsko-sanski kanton", istakao je Kljajić.

Prema njegovim riječima, tokom dosadašnjeg zimskog perioda došlo je do pada krivičnih djela čiji su počinioci migranti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije