Društvo

Učenici iz BiH se otrovali hranom u Makarskoj?

Učenici iz BiH se otrovali hranom u Makarskoj?
Foto: N.N. | Učenici iz BiH se otrovali hranom u Makarskoj?

SREBRENIK, MAKARSKA - Učenici Osnovne škole "Špionica" kod Srebrenika, koji su zbog tegoba završili u Hitnoj, prvo u Makarskoj, a potom i kad su se vratili kući, tvrde da su se otrovali hranom iz hotela "Bonaca" u Makarskoj tokom ekskurzije prošle sedmice, ali to negiraju taj hotel i agencija koja je bila organizator ekskurzije, te navode da je u pitanju možda i prehlada.

Prvo je ljekarsku pomoć u Makarskoj potražilo deset učenika, a djeca tvrde da se još nekoliko njih obratilo za ljekarsku pomoć nakon povratka kući. Pomoć im je prvo pružena u Hitnoj pomoći u Makarskoj.

"Prema onom što su nam rekli, jeli su piletinu koja možda nije bila dovoljno termički obrađena", rekao je Mate Kasalo, voditelj Hitne, za "Slobodnu Dalmaciju".

Iz Službe hitne pomoći Srebrenik juče je potvrđeno da im se od 14 časova javilo šest pacijenata, uglavnom djece, a u područnu ambulantu Špionica tri pacijenta sa simptomima mučnine i povraćanja.

Na ekskurziju je išlo 30 učenika devetog razreda OŠ "Špionica". Učenici navode da su u hotel stigli u četvrtak poslijepodne. Tvrde da su zdravstvene tegobe počele u petak nakon što su jeli lanč pakete koji su dobili u hotelu kada su krenuli u Split. Poslije njega djeca su počela osjećati mučninu, bolove i grčeve u trbuhu. Sa nastavnicima su se u noćnim satima uputili u Hitnu.

"Jednu grupu od pet učenika su u noćnim satima odveli u Hitnu, gdje smo primili infuziju i bilo nam je bolje, ali ujutro se opet stanje pogoršalo. Imala sam jake bolove u stomaku i grčeve, mučninu te groznicu. U Hrvatskoj sam dobila infuziju te u Ljubuškom u bolnici također. Sinoć sam u Srebreniku otišla u Hitnu, gdje sam dobila injekciju. Još se ne osjećam dobro", ispričala nam je učenica M.S.

Dodaje da su i tokom povratka s ekskurzije stali na pumpu i zvali Hitnu pomoć.

"Jutros je dobijao infuziju i radio nalaze radi pritiska i bolova u stomaku. Trenutno čekamo da budu nalazi gotovi, ali poznajem svu djecu koja su otrovana i nijedno dijete se ne osjeća dobro, ponovo se javljaju u Dom zdravlja Srebrenik", ispričala je juče N.H., sestra učenika koji je bio na ekskurziji.

U hotelu "Bonaca" u Makarskoj u telefonskom razgovoru za "Nezavisne", međutim, kažu da je četvoro do šestoro djece imalo bolove u stomaku, te da nisu upoznati da je došlo do trovanja hranom.

"Bila je inspekcija, uzeti su uzorci, pa ćemo za nekoliko dana znati o čemu se tačno radi, tako da čekamo nalaze", rekli su u "Bonaci".

Oni ističu da se djeca nisu hranila samo u hotelu, nego da su jela i po pekarama i fast food objektima, te da svašta može biti u pitanju.

"Mimo te djece imali smo još 70-80 gostiju koji nisu imali nikakve simptome. Pretpostavljamo da nije ni od hrane, moguće je da se radi i o prehladi, jer su išli na noćno kupanje", kažu u ovom makarskom hotelu, te dodaju da su djeca boravila dvije noći, kako su i planirali.

Iz Turističke agencije "BNS Company" iz Srebrenika kažu da je polisu putničkog zdravstvenog osiguranja za učenike uplatila škola.

"Što se tiče nas kao organizatora, sve je sprovedeno po planu i programu, koji je ponuđen i prihvaćen od škole. Za sve ostalo čekamo nalaze, šta će oni pokazati", kazala je Vesna Bijelić, vlasnica i direktorica Agencije.

Ona dodaje da su učenici bili u Hitnoj zbog iscrpljenosti i prehlade.

"Učenici su se vratili po planu i programu. Prva djevojčica je bila u Hitnoj, a nakon toga je hospitalizirana u KBC Split zbog sumnje na upalu slijepog crijeva. Nakon toga je osmoro djece bilo u Hitnoj službi, gdje su primili infuziju. Učenicima je predlagano iz Hitne da odu uraditi nalaze u KBC Split. Međutim, nastavno osoblje je odbilo to", rekla je Bijelićeva.

Iz OŠ "Špionica" je rečeno da su se učenici u nedjelju vratili s ekskurzije i da jedna grupa juče nije došla na nastavu. Kazali su da je, ipak, postojao problem s osiguranjem, na šta sumnjaju i neki roditelji, jer im nije jasno kako su djeca u takvom stanju poslana nazad kući.

"Putničko osiguranje je uplaćeno. Međutim, navodno u Makarskoj to nisu željeli priznati te je korespondent preko osiguravajuće kuće uplaćivao određeni novac. Konkretne informacije ćemo imati u narednih dan ili dva, kada se kompletiraju svi izvještaji", rekao je Hašim Vikalo, v.d. direktora te škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije