Društvo

Učenik iz Banjaluke u djedovoj radionici napravio električni romobil

Učenik iz Banjaluke u djedovoj radionici napravio električni romobil
Foto: Ustupljena fotografija | Učenik iz Banjaluke u djedovoj radionici napravio električni romobil

BANJALUKA - Napravio sam svoj električni romobil od većinski polovnih dijelova, jer kada sam vidio koliko koštaju romobili stranih proizvođača, shvatio sam da ja mogu proći mnogo jeftinije.

Ovako je za "Nezavisne novine" počeo svoju priču sedamnaestogodišnji Mirko Keča, učenik trećeg razreda Elektrotehničke škole u Banjaluci.

Mirko je rodom iz Kozarske Dubice, gdje je i završio prvih pet razreda osnovne škole, zatim se preselio u Banjaluku, gdje i danas živi.

Prema njegovim riječima, još odmalena počeo je da se zanima za elektroniku.

"Uvijek sam volio da budem u radionici, da radim nešto vezano za elektroniku, prvo je to bio samo rad na malom prekidaču pa sam nastavio dalje", kazao je Mirko.

Kako kaže, ideja za ovaj romobil javila se na ljeto 2019. godine, kada su se na tržištu pojavili električni romobili.

"Kada sam vidio da romobili stranih proizvođača koštaju 900 KM, rekao sam zašto plaćati toliko kada ja to mogu napraviti sam za mnogo manje novca", navodi Mirko.

Dodaje da je već imao neke ideje u glavi, jer je prvobitno planirao da napravi električnim skejtbord.

"Imao sam pozadinu, znao sam šta i kako treba raditi, jer sam imao u planu da napravim električni skejtbord, onda sam se odlučio za električni romobil, jer ga je lakše voziti, a ima i više prednosti nego skejtbord", rekao je Mirko.

Ističe da je vrlo brzo našao dijelove te se preselio u djedovu radionicu u Kozarsku Dubicu, gdje je počeo rad na ovom projektu.

"Godinu i po dana je trajao rad na ovom romobilu, a većinski je napravljen od polovnih dijelova. Točkovi, baterija te mali dio elektronike su iz starog haveborda. Baterija je malo dorađena", kazao je Mirko.

Dodaje da je u većini slučajeva kod romobila malo teže skinuti bateriju, dok je kod ovog romobila potrebno svega nekoliko sekundi.

Kako kaže, trenutno postoji samo jedna kompanija koja ima funkcionalni prototip zamjenjive baterije na romobilu, ali niko nije implementirao sistem za iznajmljivanja baterije.

"Većinski dio posla sam uradio sam, tata je bio tu da pomogne malo prilikom varenja, a ja sam radio dizajn, sastavljanje elektronike i ostale radove", kazao je Mirko.

Dodao je da mu je u prezentovanju njegovog projekta pomogao drug iz škole, koji, prema Mirkovim riječima, ima bolje vještine prezentovanja.

Kako je istakao Mirko, ovaj projekat ga je ukupno koštao oko 400 KM, a roditelji i djed su bili finansijska pomoć za izradu ovog romobila.

Prema njegovim riječima, ima ideju da ovaj projekat podigne na viši nivo te da se uradi nešto slično kao "BL Bike".

"Zajedno sa gradom mogao bi da se uradi projekat sličan kao 'BL Bike', samo da umjesto bicikla to budu romobili. Zašto bi u našem gradu bile neke strane kompanije kada mi sami možemo da imamo svoj proizvod", navodi Mirko.

Kako nam je rekao ovaj mladi perspektivni školarac, ovo mu nije jedini projekat.

"U fazi izrade je još jedan romobil, na kojem radim bolje usavršavanje te pokušavam razviti još jednostavniji proces izrade", ističe Mirko.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije