Društvo

Pratite nas na Google news

Udaju se, a na granicu dođu kao djevojke

Udaju se, a na granicu dođu kao djevojke
Foto: N.N. | Udaju se, a na granicu dođu kao djevojke
Bojana Živanić

BANJALUKA, SARAJEVO - U posljednje vrijeme određene osobe nisu mogle preći granicu jer su prezime promijenile u matičnim knjigama, ali ne i u putnim ispravama, saznaju "Nezavisne".

Kako su nam pojasnili u Graničnoj policiji, uglavnom su u pitanju žene koje prilikom stupanja u brak promijene prezime i na put krenu sa putnom ispravom u kojoj još stoji staro - djevojačko prezime.

"Lice koje promijeni lično ime, ime ili prezime, dužno je promijeniti i putnu ispravu jer su njegovi novi generalijski podaci evidentirani u registru matičnih knjiga i bazama podataka Agencije za identifikaciona dokumenta i razmjenu podataka i ne slažu se s podacima upisanim u putnu ispravu, te kao takva ta putna isprava nije validna za prelazak državne granice", upozoravaju u Graničnoj policiji.

Po zakonu, lice koje promijeni lično ime ili samo ime ili samo prezime dužno je u roku od 15 dana od upisa promjene u matične knjige podnijeti zahtjev za zamjenu ličnih isprava.

"Ukoliko se tokom vršenja graničnih provjera utvrdi da je lice promijenilo generalijske podatke, a nije zamijenilo dokumenta, o tome obavještavamo nadležni organ za izdavanje putne isprave, koji sprovodi postupak eventualnog utvrđivanja prekršajne odgovornosti lica zbog propuštenog roka za zamjenu putnih isprava",  ističu u Graničnoj policiji.

Marijana P. iz Dervente je kazala da je odmah po promjeni prezimena otišla i promijenila sva lična dokumenta.

"Smatram da je zaista besmisleno da u 21. vijeku nemam sva validna lična dokumenta, te da pravim sebi velike probleme zbog tako besmislene stvari kao što je zamjena dokumenata", istakla je ona.

Kako je potvrđeno "Nezavisnim" u Graničnoj policiji, zbog neposjedovanja važeće putne isprave od početka marta do kraja maja odbijen je ulaz u BiH za 80 osoba.

"U martu je odbijen ulaz za devet osoba, u aprilu za 45, a u maju ih u BiH zbog neposjedovanja važeće isprave nije moglo ući 26", istakli su u ovoj bezbjednosnoj agenciji.

U Graničnoj policiji BiH su napomenuli da je predviđeno da maloljetni nosioci putnih isprava, mlađi od 14 godina, mogu da putuju u inostranstvo u pratnji jednog ili oba roditelja ili staratelja.

"Nosilac putne isprave državljanin BiH mlađi od 14 godina mora da ima saglasnost oba roditelja ili staratelja ovjerenu kod nadležnog organa ako putuje u pratnji drugog lica", naveli su u policiji.

Podsjetili su da građani BiH za ulazak u Srbiju i Crnu Goru ne moraju imati pasoš, već u te zemlje mogu ući i sa ličnim kartama, te da po zakonu u tim državama mogu boraviti do 90 dana od dana ulaska.

Apelovali su na sve građane da prilikom polaska na put provjere validnost putnih isprava, kao i rok važenja istih, te da ne koriste putne isprave koje su nadležnom organu prethodno prijavljene kao izgubljene ili ukradene.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije