Društvo

Udruženje "I mi se budimo" vraća nadu i optimizam

Udruženje "I mi se budimo" vraća nadu i optimizam
Foto: Zlatan Čekić | Udruženje "I mi se budimo" vraća nadu i optimizam

KLJUČ - Udruženje "I mi se budimo" iz Ključa obilježilo je ovih dana 14 godina postojanja i uspješnog rada, a riječ je o jedinom udruženju takve vrste koje okuplja i socijalizuje djecu i mlade osobe s invaliditetom i poteškoćama u razvoju u ovom krajiškom gradiću.

"Osnovali smo udruženje na zahtjev prije svega roditelja naših štićenika i bilo je to u vrijeme kada su ove osobe bile stigmatizirane u društvenoj zajednici. Tada se nismo obeshrabrili, vrijedno smo radili, realizirali mnoge projekte i učinili naš rad i postojanje prepoznatljivim", istakao je Muhamed Blažević, predsjednik ovoga ključkog udruženja. 

Ističe kako u društvenom životu ove male lokalne zajednice udruženje ima veliki značaj, a njihovi članovi se, i pored brojnih prepreka, odlikuju društvenim aktivizmom i realizacijom mnogobrojnih projekata. 

Dodaje kako trenutno okupljaju dvadesetak osoba s poteškoćama u razvoju različitih starosnih uzrasta. 

"Primjenjujemo različite terapijske aktivnosti kako bi podstakli emocionalni razvoj djece i mladih s poteškoćama u razvoju. Organizujemo radionice s različitom tematikom, potičemo kreativnost i socijalne vještine kod naših članova, organizujemo brojna putovanja i slične aktivnosti i trudimo se da obogatimo njihove živote", kaže Blažević.

Ističe kako su nedavno realizirali projekat senzorne sobe i radi se o primjeni moderne tehnologije u razvijanju kognitivnih i socijalnih sposobnosti kod osoba s poteškoćama u razvoju. 

Najveći broj štićenika ima različite oblike mentalnih ili fizičkih oštećenja, a postoje  i slučajevi cerebralne paralize, te Daunovog sindroma. 

"Sa svima njima radimo individualno i u grupi kroz igre za poticanje mašte i kreativnosti, kako bi stekli veće povjerenje u sebe, obogatili emocionalni život i smanjili osjećaj usamljenosti. U svemu nam pomažu stručna lica i socijalni radnici iz naše lokalne zajednice", kaže Blažević. 

Dodaje kako su u proteklom periodu učinjeni veliki pomaci u socijalizaciji njihovih štićenika, jer im se pomaže da otkriju kognitivne sposobnosti, nauče pisati i crtati, te razviju emocije, samopouzdanje, sigurnost  i socijalne vještine kako bi što normalnije kontaktirali sa okolinom. 

Udruženje je od lokalnih vlasti dobilo prostorije na korištenje, a najvećim dijelom se finansiraju zahvaljujući donacijama i projektima kod međunarodnih organizacija. 

Ovo udruženje je također i organizator prve riječne regate za osobe s poteškoćama u razvoju koja se organizuje tokom ljeta, a u posljednje četiri godine, koliko se održava, postala je prepoznaljiv događaj u okviru granica Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije