Društvo

Pratite nas na Google news

Udruženje novinara RS: Osuđujemo prijetnje Perovića upućene 'Kapitalu' i Vukeliću

Udruženje novinara RS: Osuđujemo prijetnje Perovića upućene 'Kapitalu' i Vukeliću
Foto: Siniša Vukelić (Arhiva) | Udruženje novinara RS: Osuđujemo prijetnje Perovića upućene 'Kapitalu' i Vukeliću
N.N.

BANJALUKA - Udruženje novinara Republike Srpske osudilo je, kako se navodi, "prijetnje šefa Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duška Perovića upućne redakciji portala 'Kapital' i glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću, zbog objavljivanja priče o ruskom investitoru Rašidu Serdarovu i kompaniji 'Komsar Enerdži'".

"Naime, Perović je poručio da će 'zatvoriti sajt' te da će glavni i odgovorni urednik portala 'Kapital' Siniša Vukelić imati 'velikih problema u životu', nastavi li da se bavi komapnijom koja je u ovom slučaju predmet novinarske pažnje, optužujući istovremeno redakciju za iznuđivanje novca. Udruženje novinara Republike Srpske poručuje Peroviću da Ustav Republike Srpske, koju on predstavlja u Rusiji, članom 26. garantuje 'slobodu štampe i drugih sredstava javnog obavještavanja'", navodi se u saopštenju Udruženja novinara RS.

Dodaje se da iste garancije daje i Zakon o javnom informisanju, ali i niz drugih akata i konvencija na čije poštovanje se obavezala Republika Srpska, a time i njeni zvaničnici među kojima je i sam Perović.

"Ovim putem podsjećamo i Perovića, ali i druge pojedince koji smatraju da su oštećeni radom medija, da svoju zaštitu mogu da potraže u važećim propisima, a nikako u sopstvenoj sili ili uticaju koji je stečen tokom obavljanja dužnosti u ime svih građana Republike Srpske. Nedopustivim smatramo korišćenje političke moći, položaja i ovlašćenja koje su pojedincu date u ime Republike Srpske, za obračune sa medijima i medijskim radnicima", saopšteno je iz Udruženja novinara Republike Srpske", zaključuje Udruženje novinara RS u saopštenju.

Redakcija "Nezavisnih novina" takođe osuđuje prijetnje upućene redakciji portala "Kapital" i glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću i očekuje hitnu reakciju policijskih i pravosudnih organa.

Kako je navedeno iz redakcije portala "Kapital" ovaj slučaj će biti prijavljen policiji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije