Društvo

Pratite nas na Google news

Udruženje novinara RS razočarano: Niko nije odgovarao za smrt 16 radnika RTS-a

Udruženje novinara RS razočarano: Niko nije odgovarao za smrt 16 radnika RTS-a
Foto: N.N. | Udruženje novinara RS: Razočarenje što niko nije odgovarao za smrt 16 radnika RTS-a
Srna

BANJALUKA - Udruženje novinara Republike Srpske krajnje je razočarano što ni 21 godinu od ubistva 16 medijskih radnika Radio-televizije Srbije nijedan pripadnik NATO-a koji je naredio i izvršio ovaj zločin nije izveden pred sud.

Nedopustivo je što Komitet za zaštitu novinara iz Njujorka kolege sa RTS-a nije uvrstio na međunarodnu listu ubijenih medijskih radnika, a cinično je i krajnje uvredljivo tumačenje pojedinih političara, čak i novinara, da oni nisu ni bili medijski radnici nego državni službenici, saopšteno je iz ovog udruženja.

"Naša nada i zalaganje da budu kažnjene ubice naših kolega sa RTS-a jednaki su nadi i zalaganju da pred lice pravde budu izvedene i ubice novinara medijskih kuća iz Republike Srpske, koje ni jasno vidljive pres-oznake nisu spasile na zadacima ratnog izvještavanja", navodi se u saopštenju.

Udruženje novinara Republike Srpske istaklo je i da ne zaboravlja doprinos RTS-a u osnivanju najvažnijih medija Srpske 1992. godine i značaj informisanja građana posredstvom te medijske kuće u najtežim danima.

U saopštenju se napominje i da teško pada to što zbog pandemije virusa korona ne može biti održan memorijalni fudbalski turnir "Igrajmo za 16" na kojem svake godine, u pomen ubijenim kolegama, učestvuje i ekipa iz Republike Srpske.

Danas se navršila 21 godina od NATO bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije (RTS), kada je poginulo 16 radnika te medijske kuće.

NATO je tokom vazdušnih napada na SR Jugoslaviju, koji su počeli 24. marta 1999. godine, mjesec dana kasnije - 23. aprila u 2.06 časova bombardovao zgradu RTS-a u centru Beograda.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije