Društvo

Udruženje novinara Republike Srpske: Izvještavajte bez straha

Udruženje novinara Republike Srpske: Izvještavajte bez straha
Foto: Ilustracija | Udruženje novinara Republike Srpske: Izvještavajte bez straha
N.N.

BANJALUKA - Udruženje novinara Republike Srpske pozvalo je sve svoje članove, cjelokupnu novinarsku zajednicu u Republici Srpskoj, ali i Federaciji BiH, da bez straha od povratka verbalnog delikta, nastave da izvještavaju o svim pojavama u društvu po svojoj savjesti i uz primjenu profesionalnih standarda.

Povodom nametnute odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka, Udruženje novinara je poručilo da Ustav Republike Srpske garantuje slobodu štampe i slobodu izražavanja mišljenja, kao i da se ustavne slobode ne mogu oduzimati i ograničiti, te se uživaju neposredno na osnovu Ustava.

"Ustav je, kao izraz svenarodne volje, za Udruženje novinara Republike Srpske svetinja, od koje se ne smije i neće odstupati. Mi nećemo unižavati ni Ustav, ni novinarsku profesiju", saopšteno je iz Udruženja novinara.

U saopštenju se dodaje da su demokratsko uređenje i sloboda govora u slobodnoj Repubici Srpskoj, tekovine za koje su pali mnogi životi.

"Dužnost svih nas je da ih štitimo, jer tako štitimo sopstvene živote, budućnost i dostojanstvo", ističu u Udruženju novinara.

Iz Udruženja navode da demokratija i osnovna ljudska prava neće i ne mogu biti oduzeta objavom stranog državljanina na bilo čijoj mrežnoj stranici.

Pogotovo je nebitno, dodaje se u saopštenju, da li je od te objave prošlo osam dana ili osam decenija, koliko je juče obilježeno od podizanja ustanka protiv Nezavisne Države Hrvatske i njenih nacističkih i fašističkih saveznika.

"Јasno je da čestit novinar neće ni pomisliti da kalja sebi obraz, sramoti pretke i potomke, odričući se vjekovnom borbom izvojevane slobode misli i štampe, a da bi se umilio bilo kome. Pogotovo strancu koji već prekosutra pakuje kofere", poruka je iz Udruženja novinara.

Udruženje novinara Republike Srpske, navodi se u saopštenju, biće svim pojedincima, grupama i organizacijama neupitan saveznik i podrška pri odbrani osnovnih ljudskih prava bilo gdje u svijetu, a posebno u Republici Srpskoj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije