Društvo

Udruženje tužilaca RS: Osuđujemo neosnovane izjave na rad tužilaštva u slučaju "Dragičević"

Udruženje tužilaca RS: Osuđujemo neosnovane izjave na rad tužilaštva u slučaju "Dragičević"
Foto: N.N. | Udruženje tužilaca RS: Osuđujemo neosnovane izjave na rad tužilaštva u slučaju "Dragičević"

BANJALUKA - Udruženje tužilaca Republike Srpske saopštilo je da najoštrije osuđuje “sve neosnovane i neargumentovane izjave na rad tužilaštava i pojedinih tužilaca koje traju već duži vremenski period”, a koje su, kako su saopštili, kulminirale zbog slučaja “"Dragičević".

Iz Udruženja su naveli da tužioci obavljaju tužilačku funkciju, u skladu sa Ustavom i zakonom, te da tretiraju sve strane u postupku bez favorizovanja, pristrasnosti i predrasuda, a nepristrasnost se odnosi ne samo na odluku, nego i na postupak donošenja odluke.

“Tužioci imaju ključnu ulogu u sprovođenju pravde u krivičnim predmetima i obavezu da nepristrasno odlučuju na osnovu zakona i dokaza.  Iznošenjem  neistina o radu tužilaštava kao institucija i postupajućih tužilaca u javnosti se stiče pogrešna predstava o njihovom radu i ulozi. Neosnovane izjave o radu tužilašava i  tužilaca koji obavljaju vrlo kompleksan i odgovoran posao predstavlja i napad na kompletno pravosuđe”, saopšteno je iz ovog Udruženja.

Udruženje tužilaca Republike Srpske traži od svih institucija, organizacija, medija i pojedinaca da se uzdrže od daljnjih neosnovanih optužbi kako uopšte, tako i u pojedinačnim slučajevima, kako bi tužilaštva i tužioci nesmetano i bez bilo čijeg pritiska nastavili profesionalno obavljati svoj posao.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije