Društvo

Udžbenici i školski pribor za djecu iz hraniteljskih porodica

Udžbenici i školski pribor za djecu iz hraniteljskih porodica
Foto: N.N. | Udžbenici i školski pribor za djecu iz hraniteljskih porodica

Za djecu iz hraniteljskih porodica dodijeljena je jednokratna novčana pomoć u nastojanju da se dodatno popularizuje ovaj najhumaniji način zbrinjavanja djece, rekli su u Gradskoj upravi.

Prema njihovoj odluci, uplaćena je jednokratna pomoć za 11 osnovaca i 17 srednjoškolaca iz hraniteljskih porodica.

"U skladu s pravilnikom o dodjeli jednokratne novčane pomoći za sufinansiranje troškova nabavke udžbenika i školskog pribora za djecu koja su zbrinuta u hraniteljskim porodicama, za osnovce iz ovih porodica predviđeno je 150 KM, za učenike srednjih škola 170, dok studenti iz hraniteljskih porodica mogu da dobiju 200 KM na ime pomoći", naveli su u Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Dodali su da su, pored toga, obezbijeđene i besplatne karte za javni prevoz učenicima iz ovih porodica i podsjetili da je rok za podnošenje zahtjeva za pomoć studentima iz hraniteljskih porodica 15. novembar.

Hraniteljstvo je jedan od najadekvatnijih vidova zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja ili kojima vlastita porodica ne može pružiti odgovarajuću brigu i staranje koje djetetu omogućava da odrasta u porodičnom okruženju koje će znatno uticati na razvoj njegovih sposobnosti i kompetencija za samostalan život.

Na području grada je u hraniteljske porodice smješteno 105 osoba.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije