Društvo

Pratite nas na Google news

Ugostitelji na kupalištima u RS "pod lupom" inspektora

Ugostitelji na kupalištima u RS "pod lupom" inspektora
Foto: N.N. | Ugostitelji na kupalištima u RS "pod lupom" inspektora
R. B.

BANJALUKA - Inspektori Poreske uprave Republike Srpske će, u okviru ranije najavljene akcije pojačanih kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, u narednim danima intenzivirati te kontrole prevashodno u objektima koji pružaju ugostiteljske usluge na bazenima i drugim kupalištima širom RS, saopšteno je iz Poreske uprave RS.

Analiza podataka koji se sa fiskalnih kasa navedene grupe poreskih obveznika prikupljaju na serveru Poreske uprave RS ukazuje na to da određen broj tih poreskih obveznika ne prijavljuje tačan promet, posebno ako se ima u vidu da je ljetna sezona u punom jeku i da ta mjesta posjećuje veliki broj građana. Takođe, postoji i sumnja da neki od tih poreskih obveznika ne izdaju fiskalne račune nakon svake izvršene prodaje ili pružene usluge. Iz tog razloga, inspektori Poreske uprave RS će u narednim danima, nakon ovog preventivnog upozorenja, kod tih poreskih obveznika krenuti u intenzivne kontrole izvršavanja ove zakonske obaveze, sa ciljem uvođenja reda u ovoj oblasti.

Poreska uprava RS ove pojačane kontrole vrši u okviru ranije najavljene kampanje "Korak preduzmi, račun uzmi" čiji je cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije.

"Naglašavamo da je važno promjeniti loše navike i povećati fiskalnu svijest kod građana i ukazati na značaj uzimanja fiskalnog računa. Bez fiskalnog računa kupac ne može da reklamira robu niti da dobije povrat novca. Fiskalni račun je jedini način da kupac ostvari svoja prava, ali i da bude siguran da dio njegovog novca ide u budžet čime se finansira zdravstvo, prosvjeta, kultura, obrazovanje.... Borba protiv sive ekonomije ne zasniva samo na zabranama i inspekcijskim mjerama već podrazumijeva i različite aktivnosti šire društvene zajednice, od kojih je jedna upravo uzimanje fiskalnog računa", navodi se u saopštenju Poreske uprave RS.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije