Društvo

Pratite nas na Google news

Uhapšeni okruženi mrakom i smradom, nemaju sapun ni toalet-papir

Uhapšeni okruženi mrakom i smradom, nemaju sapun ni toalet-papir
Foto: Ilustracija | Uhapšeni okruženi mrakom i smradom, nemaju sapun ni toalet-papir
Dragan Sladojević

BANJALUKA, BRČKO - Ombudsmani za ljudska prava BiH obišli su brojne prostorije u kojima policija širom BiH smješta uhapšene, a neki od problema koje su uočili jesu vlaga i neugodan miris, manjak svjetlosti, te nedostatak higijenskih sredstava, uključujući i sapune i toalet-papir.

Kao jedan od osnovnih problema, uočenih tokom prošlogodišnjeg obilaska ovih prostorija, naglašeno je da policijske uprave ne raspolažu dovoljnim brojem prostorija za zadržavanje, kao i da su postojeće prostorije ograničenog kapaciteta.

HIGIJENA: Pojedinačno gledano, manje-više svaka policijska organizacija ima o čemu da povede računa, pa je tako, primjera radi, tokom posjete Policiji Brčko distrikta BiH uočeno da u prostorijama za zadržavanje ne postoji mokri čvor, već je u zasebnoj prostoriji, a u kojoj nije bilo niti toalet-papira niti drugih sredstava za higijenu.

Zamjerke su pronađene i u prostorijama Policijske stanice Travnik, gdje se, utvrđeno je, nalaze čelični kreveti s madracima na kojima nema posteljine niti jastuka.

"Svaka prostorija za zadržavanje ima čučavac, nema umivaonik, a vodokotlić nije u funkciji. Zidovi nisu okrečeni, a vidljiva su oštećenja uzrokovana vlagom", naveli su ombudsmani u Specijalnom izvještaju o stanju u prostorijama za zadržavanje u pojedinim policijskim upravama u BiH.

OŠTEĆENJA: Vlaga je primijećena i tokom obilaska Druge policijske uprave Sarajevo, odnosno njihove Policijske stanice Centar, za čije su prostorije u kojima borave uhapšeni ombudsmani napisali da su zidovi čisti i okrečeni, ali...

"U dijelu u kojem se nalazi mokri čvor uočena je vlaga i znatna oštećenja po zidovima", konstatuju ombudsmani.

Tokom posjete Policijskoj stanici Centar, u okviru Policijske uprave Banjaluka, ombudsmeni su uočili da postojeći kapaciteti u pogledu broja prostorija za zadržavanje ne zadovoljavaju potrebe. Veće zamjerke u Banjaluci nisu uočene.

"Plahte na krevetima su bile čiste, a ćebad uredno složena. Prostorije imaju prozore i omogućen je dotok prirodne svjetlosti. Prozori se ne otvaraju, ali postoji odgovarajući ventilacioni sistem. Prilikom boravka u prostorijama nije zapažen neugodan miris. Sve tri prostorije sadrže mokri čvor i lavabo (samo hladna voda), te sapun, toalet-papir i ubrus", opisuju ombudsmani stanje u Banjaluci.

Tokom posjete Policijskoj stanici Prijedor 1 utvrđeno je da su prozori osigurani metalnim rupičastim pločama, tako da je dotok prirodne svjetlosti onemogućen, a zbog čega je i dotok svježeg vazduha veoma slab i nedovoljan.

NEUGODNO: "Prostorije sadrže sanitarni čvor i lavabo (samo hladna voda) koji su uredno očišćeni i u dobrom stanju, ali bez toalet-papira, sapuna, odnosno osnovnog higijenskog paketa", opisali su ombudsmani stanje u Prijedoru.

Sličnih problema ima i kada je riječ o Policijskoj stanici Bijeljina 1, gdje je utvrđeno da u prostorijama ne postoji mogućnost prirodne ili vještačke ventilacije, tako da je u njima, kako se navodi - osjetan izrazito neugodan miris.

"Prirodno i vještačko osvjetljenje prostorija je veoma slabo. Svaka prostorija za zadržavanje ima čučavac, koji je oštećen, te ne posjeduje umivaonik. Konstatovano je da se u prostorijama za zadržavanje ne nalaze neophodna higijenska sredstva. Generalni zaključak nakon obavljene posjete je da su prostorije neuslovne i neadekvatne za boravak uhapšenih", primjećuju ombudsmani.

Iz Policijske uprave Bijeljina rekli su za "Nezavisne" da će otklanjanje ovih nedostataka biti obavljeno u skladu s finansijskim mogućnostima.

Ombudsmani su, inače, o ovim problemima obavijestili i MUP RS, a dobili su i odgovor.

"Nakon analize specijalnog izvještaja, saglasni smo s utvrđenim stanjem na terenu i datim preporukama. MUP RS će u narednom periodu nastojati da preduzme konkretne mjere za adekvatno opremanje, kao i obezbjeđenje novih prostorija u kojima borave lica lišena slobode", navodi se u odgovoru.

NEKI OD UOČENIH PROBLEMA

• Vodokotlić nije u funkciji

• Nedostatak umivaonika

• Zidovi nisu okrečeni

• Oštećenja uzrokovana vlagom

• Slab dotok svježeg vazduha

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije