Društvo

Uhapšeni okruženi mrakom i smradom, nemaju sapun ni toalet-papir

Uhapšeni okruženi mrakom i smradom, nemaju sapun ni toalet-papir
Foto: Ilustracija | Uhapšeni okruženi mrakom i smradom, nemaju sapun ni toalet-papir

BANJALUKA, BRČKO - Ombudsmani za ljudska prava BiH obišli su brojne prostorije u kojima policija širom BiH smješta uhapšene, a neki od problema koje su uočili jesu vlaga i neugodan miris, manjak svjetlosti, te nedostatak higijenskih sredstava, uključujući i sapune i toalet-papir.

Kao jedan od osnovnih problema, uočenih tokom prošlogodišnjeg obilaska ovih prostorija, naglašeno je da policijske uprave ne raspolažu dovoljnim brojem prostorija za zadržavanje, kao i da su postojeće prostorije ograničenog kapaciteta.

HIGIJENA: Pojedinačno gledano, manje-više svaka policijska organizacija ima o čemu da povede računa, pa je tako, primjera radi, tokom posjete Policiji Brčko distrikta BiH uočeno da u prostorijama za zadržavanje ne postoji mokri čvor, već je u zasebnoj prostoriji, a u kojoj nije bilo niti toalet-papira niti drugih sredstava za higijenu.

Zamjerke su pronađene i u prostorijama Policijske stanice Travnik, gdje se, utvrđeno je, nalaze čelični kreveti s madracima na kojima nema posteljine niti jastuka.

"Svaka prostorija za zadržavanje ima čučavac, nema umivaonik, a vodokotlić nije u funkciji. Zidovi nisu okrečeni, a vidljiva su oštećenja uzrokovana vlagom", naveli su ombudsmani u Specijalnom izvještaju o stanju u prostorijama za zadržavanje u pojedinim policijskim upravama u BiH.

OŠTEĆENJA: Vlaga je primijećena i tokom obilaska Druge policijske uprave Sarajevo, odnosno njihove Policijske stanice Centar, za čije su prostorije u kojima borave uhapšeni ombudsmani napisali da su zidovi čisti i okrečeni, ali...

"U dijelu u kojem se nalazi mokri čvor uočena je vlaga i znatna oštećenja po zidovima", konstatuju ombudsmani.

Tokom posjete Policijskoj stanici Centar, u okviru Policijske uprave Banjaluka, ombudsmeni su uočili da postojeći kapaciteti u pogledu broja prostorija za zadržavanje ne zadovoljavaju potrebe. Veće zamjerke u Banjaluci nisu uočene.

"Plahte na krevetima su bile čiste, a ćebad uredno složena. Prostorije imaju prozore i omogućen je dotok prirodne svjetlosti. Prozori se ne otvaraju, ali postoji odgovarajući ventilacioni sistem. Prilikom boravka u prostorijama nije zapažen neugodan miris. Sve tri prostorije sadrže mokri čvor i lavabo (samo hladna voda), te sapun, toalet-papir i ubrus", opisuju ombudsmani stanje u Banjaluci.

Tokom posjete Policijskoj stanici Prijedor 1 utvrđeno je da su prozori osigurani metalnim rupičastim pločama, tako da je dotok prirodne svjetlosti onemogućen, a zbog čega je i dotok svježeg vazduha veoma slab i nedovoljan.

NEUGODNO: "Prostorije sadrže sanitarni čvor i lavabo (samo hladna voda) koji su uredno očišćeni i u dobrom stanju, ali bez toalet-papira, sapuna, odnosno osnovnog higijenskog paketa", opisali su ombudsmani stanje u Prijedoru.

Sličnih problema ima i kada je riječ o Policijskoj stanici Bijeljina 1, gdje je utvrđeno da u prostorijama ne postoji mogućnost prirodne ili vještačke ventilacije, tako da je u njima, kako se navodi - osjetan izrazito neugodan miris.

"Prirodno i vještačko osvjetljenje prostorija je veoma slabo. Svaka prostorija za zadržavanje ima čučavac, koji je oštećen, te ne posjeduje umivaonik. Konstatovano je da se u prostorijama za zadržavanje ne nalaze neophodna higijenska sredstva. Generalni zaključak nakon obavljene posjete je da su prostorije neuslovne i neadekvatne za boravak uhapšenih", primjećuju ombudsmani.

Iz Policijske uprave Bijeljina rekli su za "Nezavisne" da će otklanjanje ovih nedostataka biti obavljeno u skladu s finansijskim mogućnostima.

Ombudsmani su, inače, o ovim problemima obavijestili i MUP RS, a dobili su i odgovor.

"Nakon analize specijalnog izvještaja, saglasni smo s utvrđenim stanjem na terenu i datim preporukama. MUP RS će u narednom periodu nastojati da preduzme konkretne mjere za adekvatno opremanje, kao i obezbjeđenje novih prostorija u kojima borave lica lišena slobode", navodi se u odgovoru.

NEKI OD UOČENIH PROBLEMA

• Vodokotlić nije u funkciji

• Nedostatak umivaonika

• Zidovi nisu okrečeni

• Oštećenja uzrokovana vlagom

• Slab dotok svježeg vazduha

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije