Društvo

Ukinuto stanje prirodne nesreće u Kantonu Sarajevo

Ukinuto stanje prirodne nesreće u Kantonu Sarajevo
Foto: Vedran Radenović/Arhiva | Ukinuto stanje prirodne nesreće u Kantonu Sarajevo

​SARAJEVO - Vlada Kantona Sarajevo proglasila je danas prestanak stanja prirodne nesreće od poplava na području Kantona Sarajevo.

Odluka je donesena na prijedlog kantonalnog Štaba civilne zaštite koji je procijenio da su stekli uslovi za to, te da dalje saniranje posljedica poplava mogu uspješno završiti organi uprave i drugi, te pravna lica u okviru svojih redovnih djelatnosti.

"Svi rukovodioci kantonalnih ministarstava, samostalnih kantonalnih uprava i kantonalnih upravnih organizacija, javnih ustanova i institucija, kao i rukovodioci gradskih i opštinskih službi za upravu, te rukovodioci javnih preduzeća i drugih pravnih subjekata su u obavezi da u okviru redovnih djelatnosti vrše i dodatne poslove koji se odnose na otklanjanje posljedica uzrokovanih poplavama sve dok postoji potreba za to", precizirano je u odluci.

Kantonalna komisija zadužena je da izradi zbirni izvještaj o procjeni štete, nakon što budu dostavljeni izvještaji opštinskih komisija.

Zbirni izvještaj biće kantonalnoj Vladi dostavljen najkasnije 15 dana od dana sačinjavanja radi isplate sredstava za sanaciju štete.

Današnjom odlukom Vlade, stavljena je van snage odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće od 8. novembra.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije