Društvo

Uloga novinara važna u "liječenju" okoliša

Uloga novinara važna u "liječenju" okoliša
Foto: N.N. | Uloga novinara važna u "liječenju" okoliša Uloga novinara važna u "liječenju" okoliša

SARAJEVO - Priroda je jedina bolnica koja liječi ljude bez lijekova, poznata je izreka, ali pored prirodnih ljepota BiH je suočena sa brojnim okolišnim problemima u čijem "liječenju", odnosno rješavanju je i te kako važna saradnja organizacija civilnog društva i medija.

Upravo je tema treninga održanog u Sarajevu, u organizaciji Regionalnog centra za okoliš, bila "Uloga medija u procesima donošenja okolišnih odluka u BiH".

Cilj treninga, a u okviru projekta ELAN, jeste jačanje kapaciteta medija u BiH za transparentno, objektivno i sadržajno izvještavanje o okolišnim temama, te povezivanje novinara sa okolišnim organizacijama civilnog društva u BiH.

Novinari koji dugo godina prate razne okolišne teme i koji su bili uključeni u izvještavanje o okolišnim akcidentima istakli su da se ovome ne smije pristupiti površno, te da je stereotipno mišljenje da novinari koji prate okoliš izvještavaju samo o smeću i divljim deponijama, zato što je ova tematika mnogo dublja, šira, sadržajnija te i te kako važna za čitavo društvo, posebno za živote običnog građanina.

Novinari su razmijenili iskustva, a svi su se složili da je u razne probleme uključeno i pitanje novca te pritisci političkih ili industrijskih lobija, ali da to ne smije biti prepreka i da se može naći način za objektivno izvještavanje i donošenje pravih odluka i poteza u oblasti zaštite okoliša.

Na ovom treningu date su korisne smjernice novinarima, a jedna od inicijativa koja je najavljena je umrežavanje novinara u BiH, koji se bave ovim temama.

Istaknuto je da su neke rijeke u BiH mrtve, da se ljudi razbolijevaju zbog raznih ekoloških incidenata, da je vazduh u mnogim područjima zagađen, a da i mnogi građani nisu dovoljno ekološki osviješteni.

Upravo zato krajnje je vrijeme da se sve snage stave u zaštitu okoliša, a uticaj medija i saradnja sa organizacijama civilnog društva u tome su veoma važni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije