Društvo

Umjesto studiranja odlaze raditi u Njemačku

Umjesto studiranja odlaze raditi u Njemačku
Foto: N.N. | Umjesto studiranja odlaze raditi u Njemačku

DOBOJ - Ukoliko se trend odlaska medicinskih radnika u inostranstvo nastavi, samo školovani zubno-stomatološki tehničari će ostati da rade s pacijentima, dok svi ostali obrazovni profili hrle u Njemačku.

Tu pretpostavku su nam potvrdili u petak đaci dobojske Medicinske škole, koji nakon srednje škole ne žele da studiraju, nego namjeravaju da odrade pripravnički staž, polože državni ispit, a zatim da se zapute ka EU.

"Ne namjeravam da studiram, planiram da odradim praktični dio, odnosno taj pripravnički, a nakon toga trudiću se da nađem posao ovdje, a ako ne uspijem, onda vani", priča Mirela Marković, maturantkinja smjera medicinski tehničar.

Istim putem planira i njena vršnjakinja Dajana Aleksić, učenica četvrtog razreda, smjer za fizioterapueta.

"Lakše je u inostranstvu naći posao, bolje se živi. Mnogi moji drugari iz razreda ne planiraju studirati nego ići odavde", rekla je Aleksićeva.

Dajana Božić, učenica četvrtog razreda, kaže da će ona ipak na studij u Banjaluku.

"Imam i još neke planove za ovdje", priznala je ona.

U Medicinskoj školi se još obrazuju budući farmaceuti i zubno-stomatološki tehničari, koji imaju nešto bolju perspektivu.

"Mi se malo razlikujemo od drugih smjerova zato što kada neko završi naš smjer ima dva zvanja - zubno-stomatološki tehničar i asistent stomatologu. Iz tog razloga dio učenika traži posao ovde i može se naći", kaže Maja Rekanović, učenica trećeg razreda, te dodaje da ima i onih koji odlaze u inostranstvo.

Za buduće srednjoškolce trenutno je najatraktivniji smjer medicinski tehničar i najveća navala prilikom upisa je upravo za taj obrazovni profil, pa u Doboj dolaze da se školuju i iz susjednih opština u RS i FBiH.

"Imamo đake iz Prnjavora, Broda, Šamca, Dervente, Modriče, Teslića, Petrova, Stanara, Doboj Istoka i drugih opština u FBiH. S područja Doboja je samo pedeset procenata đaka, sve ostalo su sa strane. Trenutno imamo 603 učenika", izjavila je Milena Jović, direktorka Medicinske škole.

Bez obzira na to da li žele otići ili ostati, đaci ove škole su u petak obukli svoje bijele mantile i uz pomoć profesora organizovali bazar, na kojem su željeli prikupiti oko 7.000 KM za opremanje kabineta zdravstvene njege.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije