Društvo

Umjetnici iz regiona pomažu mališane iz Centra "Duga"

Umjetnici iz regiona pomažu mališane iz Centra "Duga"
Foto: N.N. | Umjetnici iz regiona pomažu mališane iz Centra "Duga"

BIHAĆ - U Centru "Duga", gdje borave djeca koja su napuštena ili ostala bez roditelja, u mjestu Kulen Vakuf nadomak Bihaća, održana je 19. po redu međunarodna likovna kolonija koja nosi ime po Admiru Lješčaninu, bivšem direktoru i osnivaču centra, koji je preminuo prije pet godina.

Na ovogodišnjem događaju sudjelovalo je pedeset umjetnika iz zemalja regiona, ali i nekoliko evropskih država, te je urađeno stotinjak umjetničkih slika.

Prikupljena djela se katalogiziraju, izlažu u umjetničkim galerijama širom svijeta i potom prodaju na aukcijama, a sav prihod tako ostvaren uplaćuje se na račun pomenutog centra. 

Cilj je skrenuti pažnju javnosti na problematiku djece koja su privremeno ili trajno ostala bez roditeljske zaštite, te prikupiti finansijska sredstva za kvalitetniji rad centra.

Prema riječima Sabine Lješčanin, direktorice pomenutog centra, ovaj događaj je jedan od načina kako se finansiraju i opstaju.

Vremenom je ova internacionalna likovna kolonija postala jedan od značajnih kulturnih događaja ovog tipa u Bosni i Hercegovini, te okuplja renomirana imena iz svijeta umjetnosti.

Inače, idejni tvorac događaja je poznati bihaćki novinar i ekolog Boško Marjanović, a prva likovna kolonija održana je 2002. godine. Prvobitno je imala lokalni karakter, na njoj su sudjelovali samo umjetnici s prostora USK, da bi vremenom prerasla u respektabilan internacionalni kulturni događaj.

Trenutno u Centru "Duga" boravi dvadeset mališana koji su ostali bez roditeljske brige, a u prvih pet mjeseci ove godine primili su sedmoro djece.

"U međuvremenu, od početka ove godine napustilo nas je petoro djece, troje je otišlo na usvajanje, a dvoje je vraćeno u biološku porodicu. Mi djecu zbrinjavamo privremeno, dok nadležne socijalne ustanove ne pronađu trajno rješenje za njih", kaže Lješčaninova.

Kroz Centar "Duga" u proteklih 20 godina, koliko postoji ova ustanova, prošlo je više od 800 djece koja su ostala bez roditeljske skrbi.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije