Društvo

Upecao "kraljicu riba" od 18 kilograma

Upecao "kraljicu riba" od 18 kilograma
Foto: N.N. | Upecao "kraljicu riba" od 18 kilograma

SANSKI MOST - Ribolovcu Mirsadu Dediću iz Sanskog Mosta pošlo je za rukom da upeca kapitalnu mladicu tešku oko 18 kilograma, a izmjerena dužina ovog riječnog kolosa je 104 centimetara.

Dedić kaže da je ribu ulovio u noćnom ribolovu, na lokalitetu Sokolova, u kanjonu Sane između Ključa i Sanskog Mosta. Dodaje da je borba s trofejnom mladicom trajala pola sata, te da ju je poslije puno muke uspio izvući na obalu.

"Mladica je riba koja se najčešće lovi zimi i jako ju je teško upecati u ovom periodu. Bila je tako snažna da sam u jednom trenutku pomislio kako će mi pući štap", kaže ovaj vrsni ribolovac.

 Dodaje da je za svakog ribara ulovljena mladica jedan od najznačajnijih trofeja, s obzirom na to da je ova slatkovodna grabljivica prozvana i "kraljicom riba". Međutim, treba reći kako se ovaj vrsni ribolovac može pohvaliti i krupnijim trofejima nego što je ovaj, pa je tako prije četiri godine uspio upecati mladicu težine preko 20 kilograma.

Mladica je riba koja može da naraste do 40 pa čak i 50 kilograma, ali srednja lovna težina iznosi od pet do 12 kilograma.

Naseljava rijeke koje imaju brzu i čistu vodu, a hrani se manjim ribama i rakovima.

"Ribolov je moj hobi još od djetinjstva. Odrastao sam uz prirodu, uz jezera i rijeke. Poseban je doživljaj živjeti uz rijeku, uživati je i čuvati", kaže Dedić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije