Društvo

Upitno da li će BiH naredne godine preuzeti kontrolu nad svojim nebom

Upitno da li će BiH naredne godine preuzeti kontrolu nad svojim nebom
Foto: Ilustracija | Upitno da li će BiH naredne godine preuzeti kontrolu nad svojim nebom

SARAJEVO - Strateški cilj da Bosna i Hercegovina preko svojih tijela krajem iduće godine preuzme odgovornosti za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju u cjelokupnom vazdušnom prostoru BiH ozbiljno će biti doveden u pitanje ukoliko Predsjedništvo BiH ubrzo ne odobri nacrt za pregovore o zaključivanju novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama, upozoravaju iz Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA).

Direktor BHANSA Davorin Primorac ističe da je iznenađen što Predsjedništvo BiH na prvoj sjednici, uprkos tome što je predsjedavajući Milorad Dodik uvrstio tu tačku u dnevni red, nije odobrilo nacrt za pregovore koje je još prije više od mjesec dana utvrdio Savjet ministara BiH.

"U interesu svih u BiH je da mi prije kraja iduće godine preuzmemo punu odgovornost za pružanje usluga u zračnoj plovidbi iznad svog teritorija i ne vidim niti jedan razlog zašto bi bilo tko blokirao ili usporavao ovaj proces. Nadam se da će Predsjedništvo vrlo brzo odobriti nacrt za pregovore, što je formalni, ali neizbježni preduvjet za sve naredne aktivnosti", ističe Primorac.

Napominje da je BHANSA sa svim zainteresiranim stranama u procesu preuzimanja odgovornosti pružanja usluga usuglasila plan tranzicije za realizaciju Faze II projekta upravljanja vazdušnog saobraćaja BiH.

BiH je od 2014. godine u procesu preuzimanja odgovornosti za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi iznad svoje teritorije. Tada je preuzela kontrolu nad prostorom do 10.000 metara nadmorske visine, dok su usluge u bh. vazdušnom prostoru iznad ove nadmorske visine, nastavile da pružaju susjedne zemlje.

Uz ostale aktivnosti koje uključuju tehničko i kadrovsko jačanje, temeljni preduslov za uspješno okončanje ovog procesa je zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije