Društvo

Uplaćena sredstva za liječenje Ivane Bjelogrlić u Francuskoj

Uplaćena sredstva za liječenje Ivane Bjelogrlić u Francuskoj
Foto: Ilustracija | Uplaćena sredstva za liječenje Ivane Bjelogrlić u Francuskoj

BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - Za liječenje trogodišnje Ivane Bjelogrlić iz Istočnog Sarajeva, oboljele od karcinoma bubrega, Fond solidarnosti RS je uplatio 295.249 evra, te bi ona do kraja iduće sedmice trebala da otputuje na liječenje u Francusku.

Ninoslava Bjelogrlić, Ivanina majka, kaže da ova djevojčica treba da se liječiti u evropskom onkološkom centru "Gustav Rosi", te se nada da će put Francuske krenuti što prije.

"Danas u toku dana Fond je uplatio sredstva na račun klinike, te se nadam, kako je klinika u svom predračunu navela, da ćemo u narednih osam dana i dobiti termin, tako da bi do kraja iduće sedmice Ivana mogla na liječenje", kaže Bjelogrlićeva.

Ona kaže da se Ivana osjeća još dobro i da nema tegoba te da se s ovim problemom suočavaju od septembra prošle godine, kada je djevojčici dijagnostikovan karcinom na bubregu, a nakon liječenja u UKC RS i u Beogradu snimci su pokazali da se bolest proširila na pluća i jetru.

"Prvo smo bili u šoku kad smo se suočili s ovim. Onda se nadate da će to biti dobro, pred njom ne pokazujemo svoja osjećanja i ona ne zna uopšte da se plače i priča o njoj. Teško je, ali se borimo", kaže Bjelogrlićeva i dodaje da očekuju svaki dan poziv klinike da dođu na liječenje.

Pojasnila je da je Fond uplatio sredstva za liječnje, a da će sredstva prikupljena tokom akcija biti iskorištena za dodatne troškove i za liječenje druge djece.

"Naravno nama će trebati još sredstava, svaka nepredviđena situacija, svaka komplikacija, transfuziju krvi, mi treba da platimo svojim sredstvima. Sredstva koja ostanu biće uplaćena za neko drugo dijete, idu u humanitarne svrhe, vidite da se svaki dan javlja neko dijete s nekim problemom, nažalost", kaže Bjelogrlićeva.

Ranko Skakavac, sekretar Crvenog krsta Istočna Ilidža i organizator humanitarne akcije za Ivanu, rekao je da su kao organizatori stopirali sada akcije, ali da će sprovesti aktivnosti koje su planirane, a to je humanitarni broj koji će biti aktivan do kraja mjeseca i pojedine aktivnosti u Sarajevu.

"Predračun je uplaćen i sad samo molimo boga da što prije ode. Svaki dan je sve teži i teži za nju, voljeli bismo da poleti ovog momenta", kaže Skakavac.

U Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu saopštili su da su uplatiti 295.249,60 evra za Ivanu, te da to znači da Fond u potpunosti finansira liječenje prema predračunu koji je dostavila klinika u Francuskoj.

"Budući da Fond u potpunosti finansira Ivanino liječenje u inostranstvu, apelujemo na organizatore humanitarnih akcija za liječenje djevojčice da, ukoliko nastave s ovom aktivnošću, jasno navedu u koju svrhu se prikupljaju pomenuta sredstva", kažu u Fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije