Društvo

Uplata spriječila prekid isporuke gasa

Uplata spriječila prekid isporuke gasa
Foto: N.N. | Uplata spriječila prekid isporuke gasa

SARAJEVO - "BH gas" uplatio je novac bez fakture za utrošak zemnog gasa "Energoinvestu" za mart, tako da ipak neće doći do najavljenog obustavljanja isporuke ovog energenta BiH.

Iz Vlade FBiH je saopšteno da je "Energoinvest" obavijestio resorno ministarstvo da je "BH gas" samo djelimično izvršio obavezu, odnosno da nije uplatio kompletan iznos iz fakture. 

"Neće doći do prekida snabdijevanjem prirodnog gasa, te će neizmirene obaveze biti na vrijeme plaćene", rekao je Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Podsjećamo, građani FBiH godinama strahuju da će im biti obustavljena distribucija plina, a to je pokazalo i prepucavanje saopštenjima "Energoinvesta" i "BH gasa" ko je kriv, a za to vrijeme građani ispaštaju.

Prije nego što je novac uplaćen, Jasmin Salkić, direktor "BH gasa", rekao je danas "Nezavisnim" da još nikada nisu dobili originalnu fakturu od "Energoinvesta" za mart, te da novac stoji na računu i spreman je za uplatu. Upitan da kaže da li će BiH zaista ostati bez gasa, Salkić je rekao da ne zna, da "BH gas" nije dobio nikakvo obavještenje od ruskog isporučioca, te da ga čudi ta najava jer nikada  nije pravljen problem za jedan račun.

"Treba pitati menadžment 'Energoinvesta' o čemu se radi. Oni su donijeli odluku da pređu na 'Turski tok', a o tome nisu obavijestili Vladu FBiH, Upravni odbor...", rekao je  Salkić. Dodaje da je "Energoinvest" 23 godine uredno dostavljao fakturu prema "BH gasu", te da nije istina da "BH gas" neće nešto da plati.

"Oni nam jednostavno ne daju fakturu koja se 23 godine po sporazumu i protokolu dostavlja. Bila je januarska i februarska. Martovske nema. Imamo novac i u roku od 30 sekundi možemo fakturu uplatiti, ali nam je ne dostavljaju. Iznenađen sam što su nas pritisnuli na taj način sa 'Turskim tokom', a znaju da 'BH gas' ne smije ništa protiv zakona. Siguran sam da je razlog za sve ovo 'Turski tok' i znate da je 'Energoinvest' sve to samoinicijativno uradio, a obaveze su nam ostale sa Mađarskom za transport. Naš cilj je da zaštitimo imovinu 'BH gasa' i ispunimo obaveze", rekao je Salkić i dodao da je "Energoinvest" ovim ugrozio građane.

"Nama nije problem da se nešto mijenja u budućnosti, ali za to moraju postojati zakonske odluke", rekao je Salkić.

S druge strane, "Energoinvest" se nije oglašavao i za sutra je najavio pres-konferenciju, na kojoj će, kako su rekli, prezentovati dokumentaciju u vezi s ovim problemom, ali je u srijedu veče iz ovog preduzeća saopšteno da će sutra u šest sati ostati bez ovog energenta, te da je navedena obustava isporuke gasa neminovnost uzrokovana neplaćanjem fakture "Energoinvesta" za uvezeni i isporučeni gas za mart od strane "BH gasa".

"Iako su potrošači u FBiH ovaj gas uredno platili i izmirili svoje obaveze za mart putem lokalnih distributera ili direktno 'BH gasu', 'BH gas' odbija da izvrši plaćanje računa prema nama, čime bi bilo omogućeno izmirenje obaveza prema ruskom isporučiocu gasa "Gazprom exportu" kao i svih carinskih i poreskih obaveza. Odbijanje plaćanja od strane 'BH gasa' i vraćanje faktura 'Energoinvestu' traje već više mjeseci, bez ikakvog zakonskog osnova i opravdanja", stoji u saopštenju "Energoinvesta".

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, kazao je danas, prije nego što je novac uplaćen, kako je Vlada FBiH donijela zaključak da računi prema ruskom isporučiocu treba hitno da budu plaćeni.

"Zaključak od 8. aprila je bio da se striktno poštuju elementi uredbe koja uređuju ovu oblast te da se sačini novi sporazum. 'BH gas' je trebalo da zahtijeva povrat viška sredstava od transportnih kompanija", kazao je Džindić. Kaže kako je naloženo "BH gasu" da do 13 sati plati fakturu "Energoinvesta", a oni da izmire obeveze prema "Gazpromu".

"Ovo je posljednja opomena za oba direktora", kazao je Džindić prije nego što je "BH gas" uplatio novac.

Podsjetimo i da je "Energoinvest" početkom godine najavio da prelazi na "Turski tok", što znači da će gas nabavljati preko Turske, čemu se usprotivio "BH gas", jer, kako su istakli, imaju ugovor s ruskim isporučiocem i zakon i ugovor ih obavezuju na to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije